BLAGDANI

Tauber za "Avaz": Hanuka podsjeća na slobodu kojoj čovjek stalno teži

Pali se osam svijeća, svaki dan po jedna, prisjećajući se hrabrih Makabejaca koji su te godine pokrenuli borbu protiv jačeg neprijatelja Grka, kazao je Tauber

Tauber: Prenositi na mlade tradiciju. AVAZ / ILUSTRACIJA / TWITTER

Piše: A. Ovčina

19.12.2022

Hanuka je jevrejski praznik slobode i svjetlosti koji je počeo sinoć sa zalaskom sunca i traje osam dana. 

Kako je za "Avaz" kazao savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, ovaj praznik je historijski, koji u sebi sadrži određene vjerske elemente te se zbog toga podiže na vjerski nivo.


Boca ulja

- Radi se o tome da mi više od 2.000 godina obilježavamo taj praznik koji se odnosi na događaj koji se desio davno, 167. godine prije naše ere. Praznik je važan jer nas podsjeća na kvarnost, na nešto što se stalno događa i na neki način je to podsjećanje na slobodu kojoj čovjek stalno teži - rekao je Tauber.

Dodao je da se na dan Hanuke pali osam svijeća, svaki dan po jedna, prisjećajući se hrabrih Makabejaca koji su te godine pokrenuli borbu protiv jačeg neprijatelja Grka.

- Jednom dnevno su Jevreji shvatili, koliko god im je odgovarala grčka kultura, da oni ne žele vjerovati u više bogova. Grupa ljudi je ustala, ušli su u hram i, budući da je hram bio obeščašćen, jer su tamo klali svinje i radili sve da to ne bude jevrejsko svetište, oni su trebali da zapale ulje da se ponovo posjeti taj hram. Legenda kaže da su na kraju uspjeli da nađu jednu malu bocu ulja, pa po svojoj količini to ulje ne bi moglo gorjeti više od jednog dana, ali tada se desilo čudo i gorjelo je osam dana i osam noći - kazao je Tauber.


Sačuvati tradiciju

Zbog ovog događaja, govori Tauber, Jevreji svake godine na praznik Hanuka pale osmokraki svijećnjak.

Dodao je da je Jevrejima ovaj praznik važan jer kroz njega pokušavaju sačuvati tradiciju i prenijeti je na mlade i podsjećati ih na trenutak kada su se Jevreji ponovo podigli i pokazali da znaju u šta vjeruju i da će nastaviti čuvati ono u šta vjeruju.

Tauber je istakao da će na velikom svijećnjaku, koji je postavljen uz obalu Miljacke ispred sinagoge, gorjeti deset dana lampe koje će podsjećati Jevreje na ovaj jedinstven praznik.

Priprema jela

- Ovaj praznik se zove i praznik ulja. U tom smislu pripremaju se i određena jela kuhana u dubokom ulju i određeni slatkiši. Mi u BiH, jedini na svijetu, odlučili smo se da prihvatimo bosanski način halve koji smo mi nazvali Hanuka halva i koji mi pripremamo, dok se u ostalim zemljama prave peciva kao buhtle. To je običaj u čitavom svijetu koji mi izbjegavamo jer hoćemo da ostavimo tradicionalnu Hanuka halvu, koja se pravi za ovaj praznik - rekao je Tauber.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.