BALKANSKA RUTA

Slobodan Ujić za "Avaz": Priliv migranata u BiH smanjen, stanje pod kontrolom

Tada smo imali oko 2.600 po prihvatnim centrima, a u pokretu oko 500, rekao je Ujić

Ujić: Manje migranata. ANADOLIJA / FENA

Piše: A. Ovčina

23.12.2022

Broj migranata u Bosni i Hercegovini značajno je smanjen, što se može primjetiti i na ulicama pojedinih gradova. Ranije je na ulicama boravilo oko stotine njih, međutim, sada oni odlaze u druge države.

Put do Bosne i Hercegovine je rijeka Drina, a s obzirom da je sada zima, voda je hladna, to ih sprječava da dođu na ovu teritoriju.


Broj migranata

O ovoj temi razgovarali smo sa direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem.

- Stanje je pod kontrolom potpuno u odnosu na septembar, oktobar i polovinu novembra kada je bio povećan priliv i kada smo imali više od 3.000 ilegalnih migranata. Tada smo imali oko 2.600 po prihvatnim centrima, a u pokretu oko 500. Više nije takva situacija. Broj se smanjio na pola – rekao je Ujić.

Dodao je da u prihvatnim centrima sada ima oko 1.300 migranta, te u pokretu oko 200 osoba, što bi značilo da sve ukupno migranata ima oko 1.500 na teritoriji BiH.

- Oni su pod punom kontrolom – rekao je Ujić za portal "Avaza".


Prelazak preko Drine

Ujić je kazao da u Ušivku ima oko 200, u Blažuju 600, a Kamp Lipa i nekoliko porodica.

- Vrijeme nam je išlo "na ruku" i pritisak se smanjio. Vidimo da u Srbiji, bar što pratimo medijski i što imao informacije i tamo su puni prihvatni centri. Međutim, gore je najveći problem na granici s Mađarskom tako da ko nas taj pritisak nije veliki – izjavio je on.

Dodao je da ilegalni migranti se kreću balkanskom rutom i idu iz Grčke, Makedonije u Srbiju, a iz Srbije putuju na sjever, prema Mađarskoj i Rumuniji.

- Manji dio ide u BiH. Kako su ilegalne migracije, kako je pritisak na ovu balkansku rutu, uvijek imamo decembar, januar i februar kada se smanji to kretanje, jer i njima je teško kretanje, pogotovo što oni pri ulasku u BiH koriste prijelaz preko rijeke Drine i njima ne ide "na ruku" sad i zato je smanjen pritisak sad. Logična stvar i ono što se dešavalo i prije tri-četiri godine – zaključio je Slobodan Ujić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.