LIJEPE VIJESTI

Saša Magazinović potvrdio: Slika "Magdalena", nacionalni bh. spomenik se vraća kući

Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo, poručio je Magazinović

Magazinović: Očekujemo povratak. Facebook

Piše: N. Ć.

27.12.2022

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović (SDP BiH) saopćio je divne vijesti koje je danas dobio od Envera Mulabdića, a riječ je o Nacionalnom spomeniku BiH, slici Đoke Mazalića "Magdalena".

- Danas mi se javio Enver Mulabdić da saopšti divnu vijest, Magdalena će se vratiti kući. Sjećate li se Magdalene? One Magdalene koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, umjetničke slike koja je simbol nestalih umjetnina. One Magdalene koju je naslikao Đoko Mazalić i koja je ukradena iz porodične zbirke Damirke i Envera Mulabdića - napisao je Magazinović.


Nacionalni spomenik BiH

On je dodao da bi Magdalena uskoro trebala doći kući.

- To je ona ista Magdalena kojoj su u Srbiji promijenili ime i čiji me novi "vlasnik" kontaktirao da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod samo zato što tražim da se vrati kući bh nacionalni spomenik. Uglavnom, Magdalena bi uskoro trebala doći kući. 

Magdalena: Nacionalni spomenik BiH. Facebook

Trenutno je kod policije u Srbiji. Toliko vam za sada mogu reći. Sljedeći koraci su na Interpolu, policijskim strukturama u BiH i Srbiji, institucijama - rekao je Magazinović. 

Što manje praznih ramova

Također, osvrnuo se i na razgovor sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumičarenja umjetnina. 

- Razgovaram danas i sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama. On je uradio veliki dio posla da se sve ovo pokrene. Ne možemo da vjerujemo da je Magdalena u policiji i da čeka procedure da se vrati kući. Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo… Neka u budućnosti bude što manje "praznih" ramova - istakao je Magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.