NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Evo ko će biti članovi parlamentarnih komisija Predstavničkog doma PSBiH

Za ovakvu odluku su glasala 32 poslanika, a pet ih je bilo protiv

Predstavnički dom PSBiH. ANADOLIJA

Piše: S. S.

28.12.2022

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imenovani su članovi stalnih komisija ovog doma.

Za ovakvu odluku su glasala 32 poslanika, a pet ih je bilo protiv.

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma će biti: Amor Mašović, Šerif Špago (obojica SDA), Nebojša Radmanović, Obren Petrović (obojica SNSD), Milan Petković (US), Marinko Čavara, Darijana Filipović (oboje HDZ), Predrag Kojović (NS) i Albin Muslić (SDP).

U Komisiji za finansije i budžet dva člana SNSD-a

Za članove Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma imenovani su: Midhat Čaušević, Safet Kešo (obojica SDA), Obren Petrović (SNSD), Milan Petković (US), Mladen Bosić (SNSD), Darijana Filipović (HDZ), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Denis Zvizdić (NiP).

U Komisiju za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma imenovani su: Zlatan Begić (DF), Šemsudin Mehmedović, Šemsudin Dedić (obojica SDA), Zoran Tegeltija (SNSD), Darko Babalj (SNSD), Čedomir Stojanović (DEMOS), Slavko Matić (HDZ), Zukan Helez (SDP) i Jasmin Emrić (NES).

Za članove Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma imenovani su:  Nermin Mandra, Šemsudin Dedić (obojica SDA), Miroslav Vujičić, Ljubica Miljanović (oboje SNSD), Mira Pekić (PDP), Predrag Kožul (HDZ), Aida Baručija (BHI-KF),  Rejhana Dervišević (SDP) i Nihad Omerović (NiP).

Dva poslanika SDA u Komisiji za borbu protiv korupcije

Članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma bit će: Milan Dunović (DF), Edin Ramić,  Šemsudin Mehmedović (obojica SDA), Sanja Vulić (SNSD), Nenad Grković (Za pravdu i red), Slavko Matić (HDZ), Jasmin Emrić (NES), Jasmin Imamović (SDP) i Nihad Omerović (NiP).

U Komisiju  za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma imenovani su: Vlatko Glavaš (DF), Denijal Tulumović, Amor Mašović (oboje SDA), Mira Pekić (PDP), Ljubica Miljanović, Miroslav Vujičić (oboje SNSD), Sabina Ćudić (Naša stranka), Rejhana Dervišević (SDP) i Mia Karamehić-Abazović (NiP).

Za članove Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma imenovani su: Zlatan Begić (DF), Safet Kešo, Nermin Mandra (oboje SDA),  Zoran Tegeltija (SNSD), Branislav Borenović (PDP), Nenad Grković (Za pravdu i red),  Predrag Kožul (HDZ), Zukan Helez (SDP) i Zlatko Miletić (Za nove generacije.

Diskusija Borenovića i Zvizdića

Branislav Borenović (PDP) je za vrijeme diskusije pitao da li je greška zato što nema niti jednog poslanika iz Kluba PDP-SNSD-Za pravdu i red.

- Na vrijeme smo dostavili prijedlog. Ta praksa je uvijek bila korektna, bio je proporcionalni princip, koji nije ispoštovan. Nemojte to da radimo. Od devet u komisiji, tri su iz RS, a nijedan nema iz trećeg najvećeg kluba - poručio je Borenović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je kazao da se vodilo računa da o tome da iz jednog entiteta bude najmanje trećina članova komisije i toga koliko mjesta svaki klub mora imati.

- Bilo je komisija gdje smo imali previše prijedloga. Za Ustavnopravnu komisiju je u početku bilo 13 ili 14 prijedloga, a tu može biti samo devet i zbog toga je došlo do nekih rokada, to je moje pojašnjenje - rekao je Zvizdić.

Borenović je kazao da to nije dobro.

- Nije dobro da na bazi pritiska na komisiju da se donose odluke koje su suprotne proporcionalnom principu. Ja to tumačim kao lošu namjeru, namjerno urađenu, to ranije nije bila praksa. Mi ćemo zato glasati protiv. Mislim da je to prvi put da se ovakvo nešto desilo - kazao je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.