INTERVJU

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, za "Avaz": Naše konačno odredište su EU i NATO, a tamo ne idemo praznih ruku

Proaktivnim pristupom i projektima finansiranim iz međunarodnih i lokalnih fondova privukli više od 1.200.000 KM sredstava

Piše: Avaz.ba

1.1.2023

Karić: Provođenjem novih politika Sarajevo postalo otvoreniji grad. Avaz

Sve naše aktivnosti i projekti u 2022. godini bili su zasnovani na strateškim pravcima s ciljem pozicioniranja Sarajeva kao grada budućnosti, ali i podizanja kvaliteta života naših građana, kazala je u novogodišnjem intervjuu za „Dnevni avaz“ Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Između ostalog, navela je da se svakom idejom i projektom nastoji ojačati Sarajevo kao lider u napretku, razvoju i unapređenju životnog ambijenta, da su pokrenuli projekte na čiju se realizaciju čekalo skoro tri decenije, osnažili međunarodnu saradnju, komuniciraju s brojnim gradovima i općinama iz cijele BiH, ali i glavnim gradovima država iz regiona.

- Sarajevo je provođenjem novih politika postalo otvoreniji grad. Kreirali smo pozitivnu energiju, Gradsku upravu učinili efikasnijom, ekonomičnijom i transparentnijom. Ne mogu, a da odmah ne spomenem da smo, s druge strane, u godini koju ispraćamo, proaktivnim pristupom i projektima finansiranim iz međunarodnih i lokalnih fondova, privukli više od 1.200.000 KM sredstava u našu zajednicu. To je posebno značajno u kontekstu kandidatskog statusa - istakla je Karić.


Vidljivi rezultati

- Ojačali ste, naročito u posljednje vrijeme, saradnju s brojnim evropskim gradovima? Koliko je to značajno za Sarajevo?

- U ovoj godini smo imali veoma intenzivnu međunarodnu saradnju koja predstavlja veliki potencijal i pokretač je mnogih pozitivnih ideja i projekata. Grad Sarajevo radi na afirmiranju države Bosne i Hercegovine i naši napori u tom smislu su prepoznati od snažnih, iskrenih saveznika i prijatelja. Tu saradnju ćemo produbljivati u interesu svakog čovjeka ne samo u bh. prijestonici nego i cijeloj državi.

S velikim zadovoljstvom mogu reći da je bosanskohercegovačka prijestonica kroz diplomatiju gradova danas postala poželjan i pouzdan partner i sagovornik, što potvrđuju i brojni kontakti s gradonačelnicima gradova Evrope i svijeta, ambasadorima, premijerima, državnicima.

Rezultati su vidljivi: imamo sve bolje kontakte i odnose, možemo se pohvaliti zajedničkim projektima finansiranim kroz fondove Evropske unije, afirmirali smo lokalne i gradske, ali i zajedničke vrijednosti, učimo jedni od drugih, te stalno razmjenjujemo iskustva i dobre prakse.

Ostvarili smo bilateralne odnose s gradovima poput Njujorka, Pariza, Barcelone, Jerusalema, Brisela, Istanbula, Izmira, Beča, Rima, Kijeva, Sofije, Atine, Amsterdama, Berna, Praga, Šanliurfe, Sabadela, Trenta, Areca, Skoplja, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule, Vukovara, Koprivnice, Novog Pazara, Podgorice, Cetinja, Kotora, Bara, s gradonačelnicima bavarskih gradova. Podgorica, Ljubljana i Izmir postali su članovi porodice pobratimskih gradova sa Sarajevom, a Sofija, Šanliurfa i Kijev prijateljski gradovi.

-  Posebno se ističe saradnja s Kijevom. Kakav to značaj ima za Sarajevo?

- Bila mi je čast i privilegija, na poziv gradonačelnika Vitalija Klička, predstaviti grad Sarajevo na forumu posvećenom Kijevu. Ne postoji nijedno mjesto na svijetu koje s Kijevom suosjeća više od Sarajeva, koje više razumije Kijev i njegove građane. Kijev i građani Kijeva nisu sami. Svijet je, možda kao nikada prije, ujedinjen u solidarnosti, divljenju, poštovanju. Međunarodna pomoć sigurno neće izostati. Tome svjedoči i potpisana Deklaracija za obnovu Kijeva. Sarajevo je blagoslovljeno prijateljima širom svijeta, a ta mreža prijateljstva radit će i za Kijev. Građanima Kijeva i drugih ukrajinskih gradova poručujem da u gradu Sarajevu i mojim sugrađanima imaju iskrene prijatelje, a da tom obećanju sada svjedoči i potpisani sporazum o prijateljskoj saradnji. Zajedno ka mirnoj i svjetlijoj budućnosti.


Evropska metropola

-S obzirom na to da se i dalje cijeli svijet nalazi u velikoj krizi, šta Sarajlije mogu očekivati od 2023. godine?

- Uvjerena sam da će generacija kojoj pripadam znanjem i radom prevazići ovaj privremeni zastoj u našem ukupnom razvitku, da će moći otkloniti brojne prepreke koje posijaše nedobronamjerni i ljudi uskih vidika. Želim vjerovati u našu snagu i sposobnost stvaranja novih vrijednosti, boljih ekonomskih osnova i sigurnije budućnosti za svakog pojedinca u našem Sarajevu, u našoj Bosni i Hercegovini. Tempo kojim ćemo napredovati zavisi u najvećoj mjeri od nas samih.

Sarajevo postaje bh. prijestonica u punom kapacitetu, a time i funkcionalna, dinamična i atraktivna evropska metropola!

Naša vizija je Sarajevo kao glavni grad države buduće članice Evropske unije, privredom orijentirano prema turizmu i pružanju usluga, opredijeljeno da bude društveni, ekonomski, obrazovni, politički i komunikacijski centar Bosne i Hercegovine, te lider u našoj zemlji i lider regiona.

Na tom putu ohrabruje nas što je BiH dobila status kandidata za EU. Moramo da pokažemo ozbiljnu posvećenost, ostvarujući što je moguće veći napredak na svom reformskom putu, koji nas vodi ka konačnom odredištu - u Evropsku uniju i NATO.

I ne ide tamo praznih ruku Bosna i Hercegovina. Pogotovo Sarajevo, koje će uvijek biti i danas je moralni podsjetnik te iste Evrope da je bilo i ostalo dio antifašističkih snaga pobjede nad mračnim silama; da je grad heroj upisan na stranice evropske i svjetske historije; da naši građani dijele civilizacijske vrijednosti s progresivnim evropskim narodima; da je ovo mjesto susreta svjetova, kultura i religija, koje ljubomorno čuva svoj pluralni izraz i njeguje tradicionalne vrijednosti.


Poruka građanima

-  U početku, vjerujemo, nije sve išlo glatko, no vremenom ste uspjeli u namjeri da Vas mnoge Sarajlije gledaju kao modernu političarku koja je donijela drugačiji štih političkoj sarajevskoj sceni. Kako to komentirate?

- Često nailazim na takve komentare i reakcije svojih sugrađana, koji me neizmjerno raduju. Ja sam ponosna gradonačelnica svih Sarajki i Sarajlija i moja je dužnost raditi u njihovoj službi. Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina su, nažalost, izgubili povjerenje u ljude na funkcijama i već odavno svjedočimo jasnoj želji za promjenom. Neko sam ko je cijeli svoj život posvetio obrazovanju i ko će u tom tonu djelovati, bez obzira na poziciju. Pred nama je više od pola mandata i ja ću učiniti sve da takvo povjerenje u potpunosti opravdam. Moja novogodišnja želja svim Sarajkama i Sarajlijama je da pjesmom, osmijehom i ljubavlju svjedočimo boljim vremenima za naš voljeni grad! Dočekujemo je ujedinjeni, s vjerom u naše zajedništvo i perspektivniju budućnost! Kad postignemo harmoniju sami sa sobom, postići ćemo je i s drugima.


Projekti u 2023.

- Koje velike i značajne projekte planirate realizirati u 2023.?

- To su projekti s kojima je javnost već upoznata, ali koji zbog svoje kompleksnosti i rješavanja imovinskopravnih pitanja zahtijevaju dugoročan plan.

Takvi su astronomski opservatorij na Trebeviću i kasarna Jajce, koji moraju biti projekti svih nivoa vlasti.

Uskoro postavljamo spomen-ploču našoj fudbalskoj legendi Ivici Osimu na ulaznoj kapiji stadiona Grbavica. U narednoj godini podići ćemo i spomen-ploču Aidi Buturović, koja je u noći, spašavajući knjige od požara u Vijećnici, na putu prema kući poginula od gelera granate, te pripadnicima MUP-a i Vojne policije Armije RBiH.

Planiramo i atraktivni vidikovac na lokalitetu Špicasta stijena u Starom Gradu, "Sarajevo eye/Oko Sarajeva", nastavak aktivnosti u vezi s projektom ARS AEVI, iluminaciju građevina i mostova, sanaciju fasada, a u sklopu projekta "Čista rijeka Miljacka", u planu su obnova i rekonstrukcija Koševskog potoka te sanacija kaskada u koritu Miljacke.

Nastavljamo, naravno, i s podrškom vrhunskim sportistima, ali i našim mladim talentima, Sarajevo Film Festivalu i promociji Sarajeva kao UNESCO-ovog grada filma; starijim osobama i njihovim potrebama, djeci, ugroženim građanima, bolesnicima, narodnim kuhinjama, vjerskim zajednicama i crkvama, čuvanju spomena na branioce grada...

Niz je planova i procesa koje želimo ostaviti u nasljedstvo ovom gradu i građanima i koji čekaju pravi trenutak za realizaciju.

Uskoro će i glavni grad Italije Rim postati pobratim Sarajeva, a na inicijativu Kaira uskoro ćemo obnoviti partnerske veze s glavnim gradom Egipta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.