SAOPĆENJE

Pokret "Za nove generacije" o formiranju vlasti u BiH: Dajemo im šansu od 100 dana

Taj period je više nego dostatan da se dokaže da li su ove namjere iskrene ili se samo radi o olako datim obećanjima u cilju popunjavanja kadrovskih križaljki, saopćeno je

Zlatko Miletić i Damir Marjanović. PIXSELL / AVAZ

A. O.

3.1.2023

Pokret "Za nove generacije" oglasio se danas javnim saopćenjem gdje je komentarisano o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako navode, Pokret "Za nove generacije" je u relativno kratkom vremenu (nešto više od zadnjih mjesec dana protekle 2022. godine) u punom kapacitetu realizirao svoje učešće u zakonodavnoj vlasti. Najzanimljivije diskusije smo vodili u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Provođenje reforme

Zastupnik pokreta "Za nove generacije" Zlatko Miletić je više puta u svojim zvaničnim parlamentarnim izlaganjima, ali i javnim nastupima, podsjetio na svoje osobne stavove, ali i temeljne principe programa kojeg su "Za nove generacije" predstavile mjesecima prije izbora. 

Jasno je da su euro-atlanske integracije, poštivanje državnih institucija Bosne i Hercegovine, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda (množina) ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške poduzetništvu, te reforma obrazovnoga sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih osnovni pravci koje naš Pokret priznaje i od kojih neće odustati. Kao i uvijek do sada, pokret "Za nove generacije" u potpunosti stoji iza ovako iznesenih stavova!

Kako je i dogovoreno, Miletić je prenio jasan stav pokreta "Za nove generacije" koji je spreman dati šansu novom sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana da dokaže svoju privrženost ovim ciljevima. Taj period je više nego dostatan da se dokaže da li su ove namjere iskrene ili se samo radi o olako datim obećanjima u cilju popunjavanja kadrovskih križaljki.


Dogovorene smjernice

No i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, nositelja izvršne vlasti, bit će nam jasno da li su inicijalno dogovorene smjernice i stavke iznesene u ekspozeu mandatarke samo početak stvarne suradnje ili izgovor za popunjavanje kadrovskih križaljki.

Očekuju da sve učesnice ovog procesa budu svjesne da jedino odgovornom raspodjelom odgovornosti i imenovanjem osoba od znanja, političkog, legalnog i moralnog kredibiliteta mogu ispuniti ono što svi zajedno najavljujemo zadnjih sedmica građanima Bosne i Hercegovine – izlazak iz višedesetljetnog političkog haosa.

Pokret "Za nove generacije" je svjestan toga i spreman je da preuzme odgovornost za realizaciju gore navedenih ciljeva. No, ako se to ne desi naša preliminarna potpora će biti povučena, a naše djelovanje će biti i dalje efikasno, ali potpuno opoziciono, navode iz Pokreta "Za nove generacije".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.