NAKON SASTANKA

Fuad Kasumović: Vrlo brzo slijedi izmjena propisa vezano za izbor Dom naroda

Da je ova država od Dodika zavisila nje davno ne bi bilo, niti će kad zavisiti, niti je zavisila, poručio je Kasumović

Kasumović: Ja mislim da je svađe ili da narodski kažem belaja u ovoj državi dosta. AVAZ

Piše: A. Čengić - N. Varupa

4.1.2023

Sastanak Osmorke održan je danas u Zenici, a nakon sastanka izjavu za medije dao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik stranke BHI-KF.

- Ovo je bio radni sastanak Osmorke u Gradu Zenici. Dogovorili smo se da idemo u implementaciju izbora, da završavamo ovo, s tim da u međuvremenu trebamo izvršiti dodatne konsultacije s našim partnerima i na nivou Federacije i na nivou države. Apsolutno sam za ovu priču od prvog dana i ostajemo svi. Ja koliko znam, bilo je baš opuštajuće druženje, razgovori, dogovori oko bilo čega. Preči su programi i principi, neke nekorektne stvari su se desile, ne u Osmorki, nego mimo nas u posljednje vrijeme, pa je to najveća tema bila - kazao je Kasumović.

O Dodiku

Kasumović smatra da je bilo dosta svađe.

- Što se tiče Dodika, ako mislite na njega, ja sam s njim dugo radio. Njemu treba hrana, a vi ste ti mediji koji mu dajete hranu. Da izvinete "ako ide u WC vi objavljujete". Jednostavno ne treba ulaziti u to. Ova država ima i mora imati svoje pravosuđe. Svako onaj koji ne poštuje zakone, Ustavni sud treba biti odgovoran za to. Trebamo imati dobro pravosuđe, sposobne i hrabre tužioce koji će protiv svakog od nas podizati krivičnu prijavu - kazao je Kasumović.

Na pitanje da li misli da je Dodik bezopasan odgovorio je:

- Da je ova država od Dodika zavisila nje davno ne bi bilo, niti će kad zavisiti, niti je zavisila. On može samo praviti probleme. Takve probleme su nam godinama pravili mnogi. A s kim bi vi drugi, ako imate Ustav koji kaže da u Vijeću ministara mora biti tri Srbina, tri Hrvata, tri Bošnjaka. Iako je Dodik u svojoj RS osvojio sve da ima četiri mandata, prije toga mu je SDA isto tako bezrazložno dala četiri mandata, s kim drugim možete razgovarati - pita Kasumović.

"Nisam ja pravio Ustav"

On je rekao da on nije kriv što je Ustav takav.

- Nisam ga ja pravio, nije ga ova država nikada ratificirala u Parlament. Ono je tako i u tim situacijama, ali da budem najiskreniji, međunarodna zajednica ovdje 30 godina pravi oragnizovani haos i niko drugi, niko treći – rekao je Kasumović danas nakon sastanka.

Također ja govorio i oko izbora Doma naroda.

- Ja ću vam reći jednu tajnu oko Doma naroda. Vrlo brzo slijedi izmjena propisa, kako se to imenuje - kazao je.

Podsjetimo, sastanak je počeo jutros, a završen je poslijepodne. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.