NAUČNI SKUP

Bećirović o 9. januaru: Današnje obilježavanje u bh. entitetu RS predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Krajnje je vrijeme da zvanični bh. entiteta RS i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, izjavio je Bećirović

Bećirović:. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: A. Ovčina

9.1.2023

Naučni skup i izložba o temi "9. januar - Put u genocid" održan je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Tom prilikom prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

- Smatram da su naučni skupovi poput ovog današnjeg jako bitni jer daju naučnu valurizaciju nepobitihčinjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti s historijskog, pravnog, sociološkog, psihološkog, demografskog i drugih aspekata – izjavio je Bećirović. 

Nije propisivano pravo

On je dodao da najviši pravni akt BiH nije 1992. propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH.

- Zato je ratniustavno opkupljanje dijela podmetnutih poslanika Skupštine BiH 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom. Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine svojom odlukom od 15. septembra 1992. godine ocjenjuje proglašenje takozvane "RS BiH" kao antiustavni čin - rekao je Bećirović. 

Dodao je da zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranja paradržave na teritoriji BiH projektovana i vođena iz Beograda bila je u suprotnosti sa domaćim i pravnim sistemom i međunarodnim pravom, zato je takozvana "Republika srpskog naroda u BiH", odnosno RS bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nije nikada prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta. Današnje obilježavanje 9. januara u bh. entitetu RS predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH konačnih i obavezujućih odluka legalnog ustavnog suda BiH - rekao je Bećirović.

Krajnje je vrijeme

Između ostalog, istakao je da je Ustavni sud BiH svojim konačnim i obavezujućim odlukama presudio da je obilježavanje dana RS-a neustavno i protivno Ustavu BiH.

- Krajnje je vrijeme da zvanični bh. entiteta RS i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima - izjavio je Bećirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.