POTPREDSJEDNIKU RS

Grujičić i Kojić odgovorili Durakoviću: Srebrenica će uvijek biti u RS

Osnova za traženje posebnog statusa za Srebrenicu ima i više nego dovoljno, rekao je Duraković

Duraković: Srebrenica zbog svoje prošlosti zaslužuje da bude razvijena općina. Fena / Twitter

A. O.

27.1.2023

Zvaničnici Općine Srebrenica i drugi lideri srpskih NVO proistekli iz agresije na BiH reagirali su na izjave potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamila Durakovića da Srebrenica dobije poseban status i bude izdvojena iz ustavnopravnog poretka RS, gdje navode da da je Srebrenica u sastavu RS i da to niko ne može da promijeni, a ponajmanje "ostrašćeno bošnjački političari" poput Ćamila Durakovića.

- Osnova za traženje posebnog statusa za Srebrenicu ima i više nego dovoljno. Srebrenica zbog svoje prošlosti zaslužuje da bude razvijena općina i da se život u njoj dovede u granice normalnog, a način da se to i uradi jeste da se uprava ove općine prenese na državu, jer gdje je Srebrenica nego u državi BiH. Srebrenica je bila i ostaje država BiH, ona se ne izdvaja ni iz čega. Tražit ću poseban status – rekao je potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

Poseban status 

Duraković je dodao da će sa sadašnje pozicije pokrenuti pitanje davanja posebnog statusa Srebrenici, te da će za tu ideju, kako je naveo, lobirati kod domaćih i međunarodnih političkih faktora.

Reakcije na Durakovićevu inicijativu nije bilo potrebno dugo čekati. Načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić, za Srpskainfo kaže da su najavljeni potezi bivšeg načelnika te općine i sadašnjeg potpredsjednika RS potpuno očekivani od jednog, kako ga je nazvao, poznatog licemjera.

- Izgleda da je Ćamil Duraković ponovo počeo da glumi “velikog” Bošnjaka i pokreće inicijative koje je i ranije pokretao, a zatim dogovarao ono što ide u prilog samo njegovom ličnom interesu. U vrijeme kad je vladao Srebrenicom, kao i u vrijeme nekih bivših bošnjačkih načelnika Srebrenice, u ovu općinu stizale su milijarde stranih donacija, ali se nikad nije postavilo pitanje gdje su te pare otišle. To je prešutio, kao što je prešutio i napad na Aleksandra Vučića u Potočarima – kaže Grujičić.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Branimir Kojić, poručio je da Srebrenica isključivo pripada RS.

"Udarci" po RS

On je Durakovića nazvao “šator političarem” koji se, prema njegovim riječima, u medijima svakodnevno utrkuje sa sarajevskim političarima ko će jače i više udariti po RS.

– Duraković neka usmjeri 2,5 miliona KM koje je dobio kao potpredsjednik RS u razvoj Srebrenice i na taj način pomogne svima koji žive ovdje, a ne da iz Banja Luke priča ono što žele da čuju Bošnjaci – poručio je Kojić.

– Jedni smo drugima realnost, a utopija su priče o otcjepljenju i unitarizaciji – govorio je Duraković nedugo nakon izbora.

Međutim, aktuelni potpredsjednik RS u javnosti je ostao upamćen i po tome što je sredinom 2007. godine organizovao “šatorsko naselje” srebreničkih Bošnjaka u Sarajevu, tražeći da ta općina bude izdvojena iz RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.