INCIDENT U SUDNICI

Zlatan Begić verbalno napao "Avazovog" novinara: "Šta je, šta gledaš?"

Sutkinja ga upozoravala da će biti udaljen iz sudnice ako ne prestane

Avaz

Danijal Hadzovic

14.2.2023

Danas se na Općinskom sudu u Tuzli održalo ročište povodom tužbe Zlatana Begića, zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH protiv „Avaza“ za klevetu.

Verbalni napad

Begić je poznat po svom primitivnom rječniku i vrijeđanju ljudi. Tako je bilo i ovog puta.

Begić je u sudnici najprije rekao da napokon vidi da postoje ljudi iz "Avaza" i da nisu skriveni, a nakon toga je pogledao u novinara našeg medija Nermina Demirovića koji je bio svjedok na suđenju i obratio mu se riječima: „Šta ti gledaš?“.

Nastavio je s verbalnim napadom na novinara "Avaza" nakon čega je reagirala i sutkinja.

Unijela je sve u zapisnik i izrekla opomenu Begiću da će, ukoliko još jednom bude ponovio takav izgred da će biti udaljen iz sudnice.

Vrijeđanje stranih zvaničnika

Inače, Begić je u javnom prostoru poznat po kočijačkom vrijeđanju i verbalnim napadima na sve one koji mu iz nekog razloga stanu na žulj, uključujući i najviše političke funkcionere te strane diplomate. Tako je Begić visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) poručivao da „tako se dere u svojoj kući“, nazivao ga je prijateljem nacista, prijetio mu riječima „ja ću ti udariti pečat“, kao i „gnjevom poniženih“. Članove probosanskih stranaka koje su formirale vlast na državnom nivou nazivao je „Dodikovim muslimanima“. Američkog ambasadora Majkla Marfia (Michael Murphy) nazivao je selektorom, aludirajući da on navodno bira ko će biti bošnjački partneri u novoj vlasti te ga optuživao da „prijeti novinarima“.

- Trenutno je problem je sto ambasador SAD u BiH, Majkl, zove bh. novinare u ambasadu i prijeti im, zastrašuje, ucjenjuje i pritišće ih oko načina izvještavanja u vezi najavljenog Schmitovog nametanja odluka oko Izbornog zakona…. To je crvena linija koju nisu smjeli prijeći – udarao je Begić svojevremeno na Sjedinjene Države.

Begić je svojevremeno brutalno uvrijedio i žrtve stravičnog zločina u Prijedoru, uporešujući prijedorski masakr s izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit. Begić se tako u televizijskom studio pojavio s bijelom trakom na ruci. Podsjetimo, prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima 1992. bilo je naređeno da nose bijele trake n kako bi se razlikovali od Srba, što je bio uvod u stravičan zločin u kojem je ubijeno više od 3.000 ljudi.

Komšićev borac za građansku državu

Ovo je samo sičišni dio arsenala uvreda, optužbi i uličarskog rječnika koji Begić svakodnevno istresa u javni eter u BiH.

Naravno, kakve psovke, uvrede i prijetnje se tek mogu čuti iza zatvorenih vrata kada Begića ne snima kamera, ponajbolje znaju njegovi nesretni studenti na Tuzlanskom univerzitetu.

Elem, takav primitivac i verbalni siledžija imao je obraza suditi „Dnevni avaz“ za klevetu. Nije problem, sud će na kraju reći svoje.

Ipak, ne možemo da se ne zapitamo šta je toliko trulo u našoj državi pa da osobe, čijih bi se manira i izražavanja postidjeli i najneobuzdaniji navijači na stadionu, mogu dogurati do pozicije profesora te od lidera ovdašnjih stranaka biti prepoznati kao „potencijali“ da ih instaliraju u državni parlament, sve sa pričom o građanskoj državi preko likova koji u civiluzacijskom smislu nisu odmakli od kamenog doba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.