"AVAZ" NA LICU MJESTA

U Sarajevu otvoren prvi bitcoin bankomat

Problem je što u BiH promet kriptovalutama nije zakonski uređen

U ovom bankomatu građani će moći kupovati i prodavati svoje kriptovalute - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

20.2.2023

Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je prvi bitcoin bankomat. On je otvoren u centru Sarajeva, na Marindvoru.

Bankomat je otvorio Shitcoins.club, a putem njega moguća je brza i laka razmjena kriptovaluta BTC, ETH, LTC i USDT za gotovinu.

Također, putem bankomata moguć je i transfer gotovine u kriptovalute, a podržan je rad u domaćoj valuti - konvertibilnoj marki (KM).


Mreža Bitcoin bankomata Shitcoins.club pokrenuta je u maju 2017., a prvi bankomat za kriptovalute otvoren je u Poljskoj. Nakon Poljske mreža se proširila u inozemstvo, a trenutno kompanija ima svoje BTC bankomate u skoro cijeloj Evropi.

Mreža korisnicima nudi povoljne cijene te mogućnost direktne zamjene kriptovaluta u gotovinu i obrnuto.

Nije zakonski uređen

Ipak, promet kriptovalutama u BiH nije zakonski uređen. Oporezivanje trgovine kriptovalutama još uvijek nije definisano Zakonom o PDV-u u Bosni i Hercegovini. Iako sama definicija kriptovaluta još uvijek nije definisana u okviru bh. zakona, fiskalna struka pokušava pronaći odgovore na koji način oporezivati iste.

Kapitalno dobro ili privatni novac

Kriptovalute se na različite načine definišu u različitim državama. Primjera radi, u Singapuru se definiraju kao usluga, u SAD kao kapitalno dobro, a u Njemačkoj privatnim novcem. Osim toga, stav Hrvatske je da su kriptovalute definirane kao dohodak od kapitala te se svrstavaju u dohodak od ostale finansijske imovine.

Kriptovalute u Hrvatskoj ne predstavljaju novac niti sredstvo plaćanja te se smatraju prenosivim instrumentom. Samim tim transakcije su oslobođene plaćanja PDV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.