POHVALE ZA TROJKU

Centar za sigurnosne studije: Hoćemo li svjedočiti vladavini prava u BiH i reakciji tužilaštava za negiranje genocida?

Zasigurno će ovo biti samo jedan u nizu izazova sa kojima se moraju suočiti političke elite u narednom periodu, navode

Denis Hadžović: Predsjednik Centra za sigurnosne studije. FTV

S. S.

22.2.2023

Saopćenje Socijaldemokratske partije, Naše stranke i Naroda i pravde prvi je pozitivan i konkretan potez u implementaciji sporazuma potpisanog sa koalicionim partnerima o formiranju vlasti na državnom nivou. Vladavina prava, kao jedan od temeljnih principa demokratskog društva i predmetnog sporazuma, grubo je narušena javnim i nedvosmislenim negiranjem genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika. Poziv iz zajedničkog saopćenja nadležnim organima da se strogo pridržavaju zakona i bez iznimke procesuiraju ovakva djela, dodatni je poriv nadležnim tužilaštvima da istraže elemente bića krivičnog djela donesene dopunama Krivičnog zakona BiH nametnutim od strane tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, koje su stupile na snagu 28. jula 2021. godine, saopćili su iz Centra za sigurnosne studije.

- Podsjećanja radi, neposredno nakon Odluke visokog predstavnika iz Tužilaštva BiH su najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH. Za predmetno krivično djelo navedenim dopunama predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Sa velikim nestrpljenjem javnost iščekuje reakcije nadležnih institucija, možda u prvom redu Tužilaštva BiH jer bi ono takvim činom i praktično iskazalo proklamirano opredjeljenje za vladavinu prava te ispunilo obećanja da u procesiranju krivičnih djela nema nedodirljivih osoba u BiH - navode oni.

Zasigurno će ovo biti samo jedan u nizu izazova sa kojima se moraju suočiti političke elite u narednom periodu ali bi usljed njegove senzitivnosti mogao determinisati buduća društvena politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, pišu oni.

- U kojoj mjeri će vladavina prava biti kohezioni faktor novih političkih koalicija ili će konzistentnost određenih političkih partija ipak biti podređena političkim pozicijama u vlasti zasigurno je sada najzanimljivije pitanje. Ono što je neupitno je da svi građani Bosne i Hercegovine očekuju punu afirmaciju vladavine prava nauštrb dosadašnjih političkih kompromisa te prosperitetan ambijent baziran na poštovanju demokratskih vrijednosti i principa modernog evropskog društva - zaključuju oni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.