RIJEČ STRUČNJAKA

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH: Rat u Ukrajini promijenio je svijet

Vidimo da se ovaj sukob vodi na četiri nivoa

Hadžović: Kraj rata još se ne nazire. Avaz

Alen Bajramovic

25.2.2023

Rat u Ukrajini promijenio je svijet, kazao je za „Avaz“ Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Jedan okidač

Dodaje da je on možda bio samo jedan okidač u političkim, društvenim i ekonomskim konsekvencama onoga što se naziralo, a dovelo je do urušavanja međunarodnog poretka.

- Bilo migracijama, dešavanjima na Srednjem istoku, početkom konflikta u Ukrajini 2014., izbjegličkom krizom... Vidimo da se ovaj sukob vodi na četiri nivoa – čisto vojnom, hibridnim ratovanjem, ekonomije svijeta su osjetile posljedice kroz cijene energije, hrane, a i kroz politička dešavanja, jer smo i mi u BiH svjedoci koliko rat izaziva komplikacija na unutrašnjem nivou - kazao je Hadžović.

Kraj rata još se ne nazire, u toku je utrka u naoružavanju, u svojim posljednjim obraćanjima predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden (Joe Biden) nisu posvetili mnogo pažnje miru i promociji dijaloga, pa ni Hadžović nije optimista u tom pogledu.

- Ni retorika ne daje previše optimizma za neko mirno rješenje, koje će se svakako morati desiti, ako ne dođe do kolapsa. Najpesimističniji analitičari govore o upotrebi nuklearnog naoružanja i svjetskoj kataklizmi - dodao je Hadžović.

Suverena zemlja

Agresija na Ukrajinu, napad na jednu suverenu zemlju, predstavlja i upozorenje svijetu, jer to je bilo nezamislivo u posljednjih oko 70 godina. Zbog toga, kaže Hadžović, tenzije se na Balkanu trebaju smiriti, a države regiona povećati povjerenje jednih prema drugima.

- Nadam se da će nova koalicija u BiH imati snage da premosti probleme koji su bili očigledni posljednjih 10 godina, ali izjave ne idu u prilog tome. Vjerovatno i međunarodna zajednica, pa i građani, očekuju neko rješenje, da se konačno uspostavi funkcionalnija država koja će raditi u korist građana i naše budućnosti - istakao je Hadžović.

 Podrška Zapada

Podršku Zapada vidi kao pomoć prijatelja koji su puno investirali u mir u BiH, ali i izgradnju bh. sigurnosnih institucija.

- Nedavna odluka ministara odbrane NATO-a u Briselu svakako je još jedan znak dobre volje i pružanje prijateljske ruke BiH da napreduje u onim segmentima za koje nema snage samostalno. To je najbolja poruka i najbolja ruka koju trebamo prihvatiti - istakao je Hadžović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.