MOSTAR

Pacijente dijele po etničkoj pripadnosti

U javnosti se podigla velika prašina zbog dokumenta ZZO u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

ZZOHNK: Kratak odgovor. Avaz

Meliha Smajkic

10.3.2023

Veliku prašinu u javnosti izazvao je akt „Procedura slanja, primanja i zakazivanja pregleda u ugovornim zdravstvenim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona“. Prema tom aktu, koji su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona početkom februara uputili zdravstvenim ustanovama, pacijenti se dijele po etničkoj osnovi.

Jednaka prava

Tako u spornom aktu stoji da je Sveučilišna klinička bolnica (SKB) pripadajuća ugovorna zdravstvena ustanova za domove zdravlja Mostar, Čitluk, Čapljina, Stolac, Rama, dok tu ulogu, s druge strane, za domove zdravlja Stari Grad Mostar, Jablanica, Uzinovići-Stolac, Šćipe-Prozor obavlja Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić”. Opća bolnica Konjic je ugovorna ustanova za Dom zdravlja Konjic.

I dok su pojedini ljekari zatražili, kako saznajemo, preispitivanje tog akta, predsjednik Kluba SDP-a u Kantonalnoj skupštini Ismet Lulić pokrenuo je inicijativu o tome da se taj dokument stavi van snage.

- Svi građani HNK, bez obzira na ime i prezime, imaju pravo na jednak i medicinski tretman tamo gdje u okviru kantonalnih medicinskih ustanova žele. Taj akt je sraman i diskriminatoran - rekao nam je Lulić.

Uz SDP, reagirale su i brojne druge stranke, uz naglasak na to da građani Mostara i HNK plaćaju svoje obaveze iz zdravstvenog osiguranja za cijelo područje ovog kantona.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“, koji se s drugim aktivistima godinama bori protiv nakaradnog zdravstvenog sistema u HNK, potcrtao je da je osnovno pravo svakog pacijenta ono na izbor.

Krši se zakon

- Kod nas se krši zakon godinama jer nemamo javnih nabavki niti dobivamo najbolju zdravstvenu uslugu. Prema našim zakonima, novac prati pacijenta i dužni su nam pružiti kvalitetnu uslugu jer, naprimjer, svi znamo da se pacijenti iz srednje Bosne, Bihaća i Goražda šalju u privatne zdravstvene ustanove u HNK, dok naši pacijenti na to nemaju pravo - rekao nam je Bago.

Nakon obavljenog razgovora s ugovornim domovima zdravlja i bolnicama u HNK procedura slanja i upućivanja osiguranika na području HNK nastavit će se provoditi kao i prethodnih godina, piše u odgovoru koji smo dobili iz ZZO u vezi sa spornim aktom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.