ZAKULISNE IGRE

Mehmedagiću posao u Centrali SDA: Spremaju li Bakir i Osmica paraobavještajno praćenje rada OSA-e BiH i FMUP-a!?

Osmica će sada, uz pomoć svojih kadrova, ali i zaposlenjem u Centrali SDA, lako moći posmatrati ko sve dolazi u OSA-u, ali i FMUP

Mehmedagić i Izetbegović: Izgubili važnu instituciju putem koje su kontrolirali političke oponente. Avaz

Miralem  Aščić

29.3.2023

Smijenjeni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica, koji je nedavno zbog povezanosti s kriminalnim organizacijama i urušavanja državnih institucija, završio na američkoj crnoj listi, uskoro će dobiti novo zaposlenje.

Crna lista

Portal „Pressmedia“ objavio je informaciju da je lider Bakir Izetbegović naredio sekretaru SDA Halidu Genjcu da sklopi s Osmicom ugovor prema kojem će čovjek s američke crne liste biti angažiran na zaštiti objekta Centrale SDA, koja se nalazi prekoputa zgrade OSA-e BiH u kojoj je dva mandata vršio zloupotrebe.

Na osiguranju objekta Centrale godinama radi i još jedan pratilac rahmetli Alije Izetbegovića, Seljahudin Zukorlić zvani Seljo.

Inače, prekoputa zgrade Centrale SDA, što potvrđuju i fotografije „Avaza“, nalazi se i ulaz u Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) i Federalnu upravu policije (FUP).

Svega desetak metara iznad nalaze se Centrala SDA i kapija na kojoj su postavljene kamere ove stranke.

Prema informacijama „Avaza“, Osmica se ne miri s odlaskom s čela OSA-e i činjenicom da je poziciju morao prepustiti Almiru Džuvi, koji je sada, dolaskom na poziciju, itekako upoznat s nepravilnostima koje je Osmica radio, ali i teško kompromitiranim kadrovima koje je ostavio u ovoj službi.

Osmica će sada, uz pomoć ovih kadrova, ali i zaposlenjem u Centrali SDA, lako moći posmatrati ko sve dolazi u OSA-u, ali i FMUP. Također, pratit će i dolazak stranih partnera.

Na taj način Bakir i Osmica spremaju paraobavještajno praćenje OSA-e i FMUP-a, što je uvod u novu optužnicu sada već bivšem direktoru OSA-e. Isto bi se moglo odnositi i na lidera SDA Bakira Izetbegovića.


Zgrada Centrale SDA udaljena deset metara od ulaza u OSA-u i FMUP. Avaz

Osim toga, Osmica svjesno ulazi u paraobavještajne igre, u kojima je godinama učestvovao.

Međutim, treba reći i to da nova struktura OSA-e, u kojoj se i dalje nalaze Osmicini kadrovi, neće sjediti skrštenih ruku.

Bračni par s Poljina

U OSA-i postoji kontraobavještajni odjel kojim se Osmica javno hvalio na suđenjima i što je zabilježeno u aferi „Snimak“, koja se odnosi na njegov razgovor sa sada već bivšom glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Osim toga, Osmica je na mjesto direktora OSA-e 2015. godine imenovan s pozicije šefa Odjela za tajno praćenje u OSA-i.

Na ovoj poziciji je bio od 2004. do 2015. godine. Skoro dva mandata je proveo prateći političke oponente bračnog para s Poljina, zbog čega je dobio nadimak „prvi pendrek Izetbegovića“.

Kakva je uloga Pekića i Kalimera

Nakon skidanja Osmice s čela OSA-e postavlja se pitanje šta će biti s njegovim teško kompromitiranim kadrovima, poput Muhameda Pekića, šefa Odjela za cyber sigurnost OSA-e.

Pekić je s Osmicom bio optužen u aferi „Snimak“, ali je ekspresno oslobođen. Važio je za Osmicinog najbližeg saradnika za prljave poslove, zbog čega je i stekao naklonost sada već penzionera Mehmedagića.

Pekić je, prema optužnici Tužilaštva BiH, od čelnika “BH Pošte” tražio informacije o tome ko je poslao anonimnu prijavu protiv Mehmedagića, a utvrđeno je i da nije godinu dizao plaću s računa, a postao je vlasnik stana u centru Sarajeva vrijednog 300.000 KM.

Ovu nekretninu Pekić je kupio od bivšeg selektora nogometne reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića.

Isto važi za Edina Aladžuza Kalimera.

Kalimero je sarajevski imitator, rijaliti učesnik, gatara i pjevač.

Posao je dobio zahvaljujući dugogodišnjem poznanstvu s Osmicinom suprugom i folk pjevačicom Amelom Šehović-Mehmedagić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.