RAZGOVOR

Ministar Almir Bečarević za "Avaz": Građani izloženi pljački, a sistem snabdijevanja plinom će postati neodrživ

U zadnjih šest mjeseci imamo 300 malih i velikih privrednih subjekata u KS koji su prestali da koriste prirodni gas, rekao je

Almir Bečarević. Printscreen

Alen Bajramovic

6.4.2023

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević insistira na hitnom smanjenju cijene prirodnog plina, te tvrdi da se sa sadašnjim cijenama građani praktično pljačkaju, a sistem vodi ka fazi u kojoj će postati neodrživ. Zatražio je reakciju i od Vlade FBiH i resornog Ministarstva.

Klasična pljačka građana

- Radi se o klasičnoj pljački građana, ali nije problem samo u tome. Trenutno u "Toplanama" imamo više od 600 zahtjeva naših građana koji žele da se isključe sa sistema centralnog grijanja. Imamo 10.000 korisnika sa priključcima prirodnog gasa, koji gas uopće ne koriste. U zadnjih šest mjeseci imamo 300 malih i velikih privrednih subjekata u KS koji su prestali da koriste prirodni gas. Znači imamo ogroman problem, erozija je krenula a ne znam kako da im to objasnim – kazao je Bečarević za "Avaz".

Prostora za smanjenje cijena plina itekako ima, ističe Bečarević, napominjući da je još na snazi odluka po kojoj marža uvoznika plina, kompanije „Energoinvest“, može iznositi jedan posto.

- Niko nije promijenio tu odluku o marži od jedan posto koju uvoznik ima. Oni bi trebali, po prometu koji ostvaruju na gasu, imati do dva miliona maraka razlike između nabavne i prodajne cijene, odnosno tu uvozničku proviziju, ali imaju milione i milione. Nisam ja, već je Ured za reviziju konstatovao da su 2021. godine imali na razlici u cijeni samo za pola godine šest miliona KM. A sada je to još povećano – ističe Bečarević.

Smanjenje cijena plina

Iz "Energoinvesta" su jučer uputili zahtjev Vladi FBiH za smanjenje cijene plina za 12,53 posto, čime bi cijena po metru kubnom sa sadašnjih 0,99 bila smanjena na 0,866 KM, ali Bečarević tvrdi da ona treba iznositi maksimalno 0,76 KM. U suprotnom sistem će postati neodrživ, a građani Sarajeva će ponovo imati problema sa kvalitetom zraka jer se i ovih dana u zraku osjeti miris uglja i svega što može zagrijati prostoriju.

- Ovo je u funkciji i naredne sezone grijanja, da se učini taj napor i da se cijena gasa smanji, kako bi koliko - toliko popravili taj zrak u Sarajevu. Vidjeli smo šta je bilo prošle sezone. A pritisak na Toplane je ogroman. Bio sam jučer tamo, jer građani ne žele ovoliko da plaćaju a prostora za smanjenje ima – ističe ministar Almir Bečarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.