SARAJEVO

U toku sjednica Predstavničkog doma: Na dnevnom redu informacija o Odluci o imenovanju Vlade FBiH

Sjednica je zakazana da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zagrantovan rok za formiranje Vlade FBiH koji ističe danas

N. Šaljić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

6.4.2023

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se razmatra informacija o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Sjednica je zakazana da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zagrantovan rok za formiranje Vlade FBiH koji ističe danas.

Posljednji dan

- U skladu s ustavnim rokovima i onom što smo dobili od rukovodstva Federacije BiH stvorili su se preduslovi da se sazove sjednice Predstavničkog doma. Na dnevnom redu je jedna tačka, a razmatrat će se materijal koji smo dobili od rukovodstva FBiH, u njemu je dopis od predsjedavajuće Federacije Lidije Bradara s kojim nas upoznaje s onim što je urađeno. Također tu i je i Odluka o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH. Uz tu odluku došla je i saglasnost od potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića i odgovor dopredsjednika Refika Lende da on nije dao saglasnost na navedenu odluku - izjavio je jučer potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković.

Podsjetio je da je danas posljednji dan za imenovanje Vlade FBiH te da je Predstavnički dom kao zadnja instanca u toj karici bio obavezan po Ustavu FBiH da sazove ovu sjednicu.

Za ministra finansija predložen je Toni Kraljević (HDZ), za ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), za ministra unutrašnjih poslova Almin Hopovac (SDP), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ) dok je za ministra energije, rudarstva i industrije predložen Adis Bubalo (Stranka za BiH).

Sanja Vlaisavljević predložena za ministricu kulture i sporta

Također, za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević (HDZ), za ministricu prometa i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Hasan Handžić (Stranka za BiH), a za ministra zdravstva Milenko Bevanda (HDZ).

Dužnost ministra obrazovanja i nauke trebao bi obavljati Vedran Lakić (SDP), ministra trgovine Anel Kljako (Narodnog evropskog saveza - NES), ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić (NES).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.