PRENOSIMO

Gdje su i šta rade stranačke perjanice HDZ-a: Čolak, Lovrinović i Gudeljević savjetnici, Krešić direktor...

Niko nije završio na ulici i "bez hljeba"

Nikola Lovrinović i Ankica Gudeljević. Parlament - Fena

Dnevni.ba

17.4.2023

Stranačke perjanice u ciklusima bivaju ustoličene na odgovorne pozicije u državnoj, entitetskoj i nižim nivoima vlasti, ali jednako tako bivaju "uklonjeni" čvrstom šefovskom rukom, piše Dnevni.ba.

Međutim, rijetki su budžetski lešinari koji trajno bivaju eutanazirani iz lagodnog političkog života. Neumoljivi i nedodirljivi šef HDZ-a BiH Dragan Čović je nedavno "pomeo" iz zakonodavne i izvršne državne vlasti nekoliko poznatih i učahurenih stranačkih uzdanica.

Čović je sklonio državnu ministricu civilnih poslova Ankicu Gudeljević i za njenu nasljednicu odredio dr. Dubravku Bošnjak. Kontroverznog Josipa Grubešu zamijenio je mostarskim advokatom Davorom Bunozom na čelu bitnog Ministarstva pravde. Bivšeg zamjenika ministra odbrane, navodno dugogodišnjeg Čovićevog omiljenog "špijuna", na toj poziciji zamijenio je Slaven Galić.

Iz državnih parlamentarnih klupa naprasno su nestali "vječiti" Bariša Čolak i Nikola Lovrinović.

Svi "udomljeni"

Ipak, niko od spomenutih nije završio na ulici i "bez hljeba". Stožernik nije bio nemilosrdan pa su se svi odreda opet zgodno udomili. Tako je Mijo Krešić u rodnoj Tuzli zaposjeo fotelju direktora Državne agencije za antidoping kontrolu. Vjerovatno je imao druge planove, neki su predviđali da bi opet mogao biti u užem izboru za direktora Uprave Federalne policije, međutim, kako je taj izbor zbog poznatih intriga na dugom štapu, sigurno je da je Krešić i prezadovoljan slasnom ponudom.

Josip Grubeša se očigledno teško ogriješio kod Dragana Čovića i on se morao vratiti na početak, na Mostarsko sveučilište, gdje podučava buduće mlade naraštaje.

Širokobriježanin Bariša Čolak pristao je na mrvice samo da se iz Sarajeva ne vraća u Hercegovinu. Čović je odobrio njegovo imenovanje za savjetnika u uredu Lidije Bradara, predsjednice FBiH. Tako će Čolak nastaviti druženje sa svojim prijateljem Matom Tadićem, bivšim predsjednikom Ustavnog suda BiH, koji, nakon penzioniranja, već mjesecima savjetuje Matu Jozića, federalnog ministra pravde.

Dugogodišnji parlamentarac iz Travnika i nekadašnji zamjenik lidera HDZ-a BiH Nikola Lovrinović "soli pamet" predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto.

Ankica Gudeljević, bivša državna ministrica civilnih poslova, sada savjetuje "crnolistaša" Marinka Čavaru, kojem sankcije SAD nisu bile prepreka da se "udomi" kao član kolegija Predstavničkog doma Državnog parlamenta.

Gdje će "federalci"?

Križanje stare stranačke garde i osvježenja na federalnom nivou Dragan Čović je također izrežirao, samo čeka pogodan trenutak za službenu ovjeru. Ministre Jelku Milićević, Denisa Lasića, Josipa Martića, Zoru Dujmović i Matu Jozića od stožernikove "metle" čuva Bakirov general Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

Čim dođe do deblokade procesa formiranja nove vlade, Čovićevi ministri će predate ključeve od svojih ureda. Na mjestu ministra prometa i komunikacija ide Andrijana Katić, a Toni Kraljević će preuzeti resor finansija i ujedno, vjerovatno, postati novi dopremijer Vlade Federacije BiH. Ostala četiri ministarska mjesta popunit će također nova lica. Ako bude imenovana Nikšićeva vlada, novi ministar pravde Federacije BiH bit će Vedran Škobić, a u fotelju ministra zdravstva sjest će Milenko Bevanda. Kada je riječ o Ministarstvu kulture i sporta na njegovo čelo trebala bi doći Sanja Vlaisavljević, a Ministarstvo prostornog uređenja preuzet će Željko Nedić.

Ako je Čović pronašao posao za nekadašnje političke zvijezde na državnoj razini, logično je očekivati da će nekom čarolijom zbrinuti i svoje "federalce". Slobodnih i dobro plaćenih pozicija ima i na nižim razinama vlasti i niko neće na prosjački štap, piše Dnevni.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.