ZAMJENIK MINISTRA

Brkić s predstavnicima misija zemalja članica NATO-a u Briselu

Brkić je, također, informirao kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine

Josip Brkić. Fena

FENA

26.4.2023

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se danas s predstavnicima misija zemalja članica NATO-a u Briselu, koje je informirao o usvojenom Programu reformi za 2021. i 2022. godinu te naglasio da je samoprocjena realiziranja aktivnosti prema tom programu nedavno dostavljena sjedištu NATO-a.

Sastanak je organizirala Misija Norveške pri NATO-u, kao predstavnica državne kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s NATO-om. Prisutni su tom prilikom istakli kako Bosna i Hercegovina ima podršku svih članica za realiziranje daljnjih aktivnosti.

Brkić je također, informirao kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju.

Govoreno je i o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, te je Brkić tom prilikom istakao kako je od početka ove godine postotak usklađenosti stopostotan.

Prisutni su se interesirali i za dinamiku uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora 2022. godine, na što je Brkić ponovio da, iako je vlast na državnom nivou formirana u rekordnom roku, na federalnom to još nije učinjeno, da još traju pregovori političkih stranaka o sastavu vlade, te se nada da će taj proces ubrzo završiti.

Bilo je riječi i o situaciji u regiji s aspekta ilegalnih migracija, kada je Brkić istakao kako je neophodno što prije harmonizirati vizni režim u cijeloj regiji s viznim režimom Evropske unije, kako bi se smanjio broj ilegalnih migranata.

Na kraju susreta je razgovarano i o djelovanju misije EUFOR-Althea u Bosni i Hercegovini koja svojom prisutnošću doprinosi miru i stabilnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.