GROBLJE BARE

Klanjana dženaza akademiku Senahidu Haliloviću

Akademik Senahid Halilović objavio je tokom četiri decenije duge naučne karijere 18 knjiga štampanih u preko 100.000 primjeraka

Akademik Halilović preminuo je u 66. godini. Avaz

Piše: Eldar Abaz

27.4.2023

Na gradskom groblju Bare danas je klanjana dženaza prof. dr. Senahidu Haliloviću, uglednom akademiku i profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji je preminuo u 66. godini. 

Pored porodice, okupio se i veliki broj prijatelja, nekadašnjih studenata te poštovalaca rada i djela ovog profesora.

Komemoracija koju je suorganizirao Filozofski fakultet u Sarajevu i Slavistički komitet BiH održana je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, nekoliko sati prije dženaze.

Dženaza klanjana ne groblju Bare - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Podsjećamo, akademik Senahid Halilović objavio je tokom četiri decenije duge naučne karijere 18 knjiga štampanih u preko 100.000 primjeraka, te preko 100 naučnih i stručnih radova. Član Akademije nauka i umjetnosti BiH postao je 2019. godine.

Njegova najpoznatija djela su knjige Bosanski jezik, Pravopis bosanskoga jezika, Gramatika bosanskoga jezika, Rječnik bosanskoga jezika. Ovim knjigama i svojim cjelokupnim višedecenijskim djelovanjem akademik Halilović dao je presudan i prekretan doprinos razvoju bosnistike i standardizaciji bosanskoga jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.