USVOJEN IZVJEŠTAJ

Suša u Posavskom kantonu izazvala štete veće od 12 miliona KM

Ponedjeljak, 1. maj, proglašen je neradnim danom na području Kantona

Sa jučerašnje sjednice. Fena

FENA

28.4.2023

Vlada Posavskog kantona na sjednici održanoj u četvrtak, 27. aprila, usvojila je zaključak o prihvatanju Izvještaja o procjeni šteta nastalih zbog prirodne nesreće suše na prostoru Kantona u 2022. godini.

Na temelju Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, Kantonalno vijeće za procjenu šteta na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nesreća obradilo je izvještaje općina i grada s područja Posavskog kantona, te sačinilo Izvještaj o procjeni šteta nastalih zbog prirodne nesreće od suše na prostoru Kantona u prošloj godini.

Ukupna procijenjena šteta

Ukupna procijenjena šteta nastala na području Posavskog kantona iznosi 12.735.603,90 KM (Orašje 7.275.919 maraka, Domaljevac-Šamac 1.895.660 maraka i Odžak 3.564.024,90 maraka), saopćeno je iz Vlade PK.

Kantonalna vlada usvojila je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz kantonalnog budžeta Gradu Orašje, Općini Odžak i Općini Domaljevac-Šamac na ime sufinansiranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Kantona za mart u školskoj 2022./2023. godini (49.953,64 marke).

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti Srednjoj strukovnoj školi Orašje za provođenje postupka javne nabavke roba CNC mašine za opremanje CNC kabineta. Procijenjena vrijednost predmetne nabavke roba iznosi približno 23.100 KM bez uračunatog PDV-a, saopćeno je iz Vlade Posavskog kantona.

Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz budžeta na ime podrške kulturnim manifestacijama i pozorišnim predstavama u iznosu od 12.000 maraka, kao i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava na ime dodjele jednokratne pomoći studentima u iznosu od 20.000 maraka.

Nastavak digitalizacije

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz kantonalnog budžeta na ime sufinansiranja provođenja udžbeničke politike, izrade NPP-a i nastavka digitalizacije u iznosu od 60.000 maraka, te Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava na ime ispunjenja ugovorenih obaveza prema visokoškolskim ustanovama u iznosu od 59.950 maraka.

Usvojene su i Odluka o odobravanju korištenja sredstava iz budžeta na ime sufinansiranja programa stručnih obuka i seminara u iznosu od 30.050 maraka i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava na ime uplate razlike doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje za dva djelatnika škola.

Vlada Posavskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na usaglašeni tekst aneksa Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti zdravstva na teritoriji kantona.

Usvojena je Odluka o dopunama Pozitivne liste lijekova PK, odobreno je budžetsko izdvajanje od 2.000 KM za Udrugu „Kuća nade“ Odžak u svrhu finansijske podrške za provođenje projekta Banjska rehabilitacija i jačanje funkcionalnosti osoba s poteškoćama u razvoju korištenjem blagodati vode i prirode.

Ponedjeljak, 1. maj, proglašen je neradnim danom na području PK povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Neradni dan se odnosi na uposlene u tijelima uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama na području Kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.