SVJETSKI DAN

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH razgovarao s predstavnicima medija

Novinari su često meta verbalnih i fizičkih napada

Gradonačelnik Brčkog. Fena

FENA

3.5.2023

Generalna skupština UN proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija, da bi podigla svijest o važnosti slobode medija i podsjetila vlade da je njihova dužnost poštovati i osigurati slobodu izražavanja. Tim povodom gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić razgovarao je s predstavnicima lokalnih medija.

Novinari su često meta verbalnih i fizičkih napada, te predstavnici medija upozoravaju da se ne smije dozvoliti kreiranje atmosfere u kojoj se novinari ističu kao problem samo zato što rade svoj posao.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić je rekao da je obilježavanje ovog datuma svedeno na dvije kampanje i to da se ustanovi nezavisno novinarstvo bez straha i pritisaka kao i izdizanje novinarstva na viši nivo.

Nišić je napomenuo da je novinarstvo jedna od najčasnijih profesija koja je opredijeljena idealu istine više nego ekonomskom dijelu.

- Vrlo cijenim vašu profesiju i mislim da je vrlo odgovorna i vi ste spona između nas i građana. Mi ćemo sarađivati s vama i ubuduće. Vaša izvještavanja s kritičnih mjesta su vrlo neugodna i nastojat ćemo da vas situiramo i sa zakonom koji će štititi od napada na novinare i tretirati ih kao krivično djelo - istakao je Nišić.

On je podsjetio da veliki značaj ima nezavisno novinarstvo koje je pomoglo da se otkriju mnoge afere i da se ova društvena zajednica učini prostorom da se korupcija svede na nultu toleranciju.

Urednik lokalnog portala Plural Adis Mujdanović kaže da je razgovor s gradonačelnikom rezultirao zaključkom o potrebi donošenja zakona o medijima u Distriktu koji bi bolje regulisao ovu oblast.

- Danas smo razgovarali i o finansiranju medija i mislim da je ono netransparetno. Trebalo bi urediti i tu oblast - rekao je Mujdanović.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, zajedno sa potpredsjednikom Ivom Filipovićem, uputio je čestitku povodom Dana slobode medija u kojoj se ističe kako mediji igraju bitnu ulogu u svakom demokratskom društvu, zbog čega je informisanje javnosti velika odgovornost svih, i onih koji plasiraju informaciju i onih koji je prenose.

- Moje je mišljenje da treba urediti ovu oblast, ali na način da se postigne pravilan balans između slobode izražavanja, tj. medija i zaštite ličnih prava koja su najčešće ugrožena. Cijena slobode izražavanja je odgovornost za iznesenu riječ. Još davno su neki govorili da je sloboda izražavanja, ustvari, sloboda da se prodaje otrov. Mora se urediti ova oblast i u smislu prava, ali i obaveza medija i medijskih radnika - zaključio je Siniša Milić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.