ZA 2022. GODINU

Objavljen Godišnji izvještaj VSTV-a i dostavljen relevantnim tijelima vlasti u BiH

U Godišnjem izvještaju VSTV-a BiH za proteklu godinu sadržani su različiti segmenti djelovanja ovog regulatornog tijela

Sa jedne od sjednica VSTV-a. Fena

H. J. I.

4.5.2023

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za 2022. godinu, objavljen je i dostupan na Internet stranici VSTV-a u rubrici VSTV BiH/Dokumenti/Godišnji izvještaji VSTV-a BiH. Izvještaj je, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH, dostavljen i relevantnim tijelima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini.

U Godišnjem izvještaju VSTV-a BiH za proteklu godinu sadržani su različiti segmenti djelovanja ovog regulatornog tijela, uključujući poglavlja posvećena finansijskom poslovanju, odnosno finansiranju projektnih aktivnosti usmjerenih na reformu pravosudnog sistema, kao i imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, te njihovoj disciplinskoj odgovornosti.

Evropske integracije

Između ostalog, Izvještaj se u jednom od poglavlja bavi evropskim integracijama, odnosno učešćem VSTV-a BiH na Šestom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, a sve u kontekstu kandidatskog statusa BiH.

U prilogu koji se odnosi na statistističke pokazatelje o radu sudova u BiH dat je pregled kroz analizu zbirnih statističkih podataka o radu redovnih sudova u odnosu na protok predmeta, kvalitet i kvantitet rada, nastupanje zastare u krivičnim i prekršajnim predmetima, kao i u predmetima izvršenja krivičnih sankcija.

Iz VSTV-a napominju kako se prikazani statistički podaci ne odnose na rad sudova po tzv. 'komunalnim predmetima' - predmetima naplate potraživanja za pružene komunalne usluge i predmetima naplate takse u kojima su povjerenici javni radio-televizijski servisi.

Prema pokazateljima prezentiranim u Izvještaju, ukupan broj neriješenih predmeta u 2022. godini smanjen je za 15.346 predmeta ili pet posto.

Pad broja neriješenih predmeta u sudovima

Naime, nakon perioda rasta broja neriješenih predmeta tokom 2020. i 2021. godine, zbog ograničenog rada sudova zbog pandemije COVID-19, evidentiran je pad broja neriješenih predmeta u sudovima, odnosno nastavlja se trend pada broja neriješenih predmeta u sudovima iz ranijeg perioda od 2011-2019. godine.

Smanjenje broja neriješenih predmeta zabilježeno je u Sudu Bosne i Hercegovine, Vrhovnom sudu Federacije BiH, Višem privrednom sudu u Banjoj Luci, te kantonalnim, okružnim, okružnim privrednim i općinskim sudovima.

Najveće apsolutno smanjenje broja neriješenih predmeta zabilježeno je u općinskim sudovima i to za 12.008 predmeta ili 6,4 posto i kantonalnim sudovima za 2.948 predmeta ili 8,9 posto, dok je, procentualno, najveće smanjenje zabilježeno u Višem privrednom sudu u Banjoj Luci za 65,5 posto.

Povećanje broja neriješenih predmeta, od 0,7 do 36,5 posto, zabilježeno je na ostalim nivoima sudova, a najveće apsolutno povećanje broja neriješenih predmeta zabilježeno je u osnovnim sudovima za 2.156 predmeta ili 3,4 posto, dok je procentualno, najveće povećanje broja neriješenih predmeta u Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH (36,5 posto).

Kad je riječ o riješenim predmetima u sudovima, u odnosu na 2021. godinu ukupan broj riješenih predmeta u 2022. godini je veći, odnosno sudovi su više riješili 17.30125 predmet ili 4,5 posto predmeta.

Povećanje broja riješenih predmeta zabilježeno je u Sudu Bosne i Hercegovine, Vrhovnom sudu Republike Srpske, Višem privrednom sudu u Banjoj Luci, kantonalnim, općinskim i osnovnim sudovima, te Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH.

Vrste riješenih predmeta

Najveće apsolutno povećanje broja riješenih predmeta zabilježeno je u osnovnim sudovima za 4.811 predmeta i općinskim sudovima za 4.088 predmeta, dok je najveće procentualno povećanje broja riješenih predmeta zabilježeno u Višem privrednom sudu u Banjoj Luci od 16,5 posto.

Smanjenje broja riješenih predmeta evidentirano je u okružnim privrednim sudovima za 1.162 predmeta ili 15,9 posto i Vrhovnom sudu Federacije BiH za 316 predmeta ili 5,3 posto, dok je u Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH i okružnim sudovima evidentirano neznatno smanjenje broja riješenih predmeta.

U smislu vrsta riješenih predmeta, povećanje broja zabilježeno je na građanskim, prekršajnim i vanparničnim predmetima.

Najveće povećanje broja riješenih predmeta, i apsolutno i procentualno, zabilježeno je na vanparničnim predmetima za 16.770 predmeta ili 22,8 posto, i prekršajnim predmetima za 3.011 predmeta ili pet posto.

Sudovi su tokom 2022. godine manje riješili privrednih, upravnih, izvršnih i krivičnih predmeta.

Kad je riječ o prilivu po vrstama predmeta, tokom 2022. godine zabilježen je rast priliva građanskih, upravnih i vanparničnih predmeta, dok je kod ostalih vrsta predmeta zabilježen pad priliva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.