U 12 SATI

Komemoracija povodom smrti književnice Jasmine Musabegović sutra u Sarajevu

Dženaza književnici Jasmini Musabegović bit će održana u srijedu, 10. maja, na Gradskom groblju Bare

Jasmina Musabegović. Fena

A. O.

9.5.2023

Komemoracija povodom smrti književnice Jasmine Musabegović bit će održana u srijedu, 10. maja, u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 12 sati.

Istaknuta bosanskohercegovačka književnica Jasmina Musabegović (1941.-2023) preminula je 7. maja u Sarajevu, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.

U saopćenju se navodi da je Jasmina Musabegović (1941.-2023.) iza sebe u Društvu pisaca Bosne i Hercegovine ostavila onu nenadoknadivu prazninu koju ostavlja svaki istinski i predani književni stvaralac.

Njene knjige eseja "Rastko Petrović i njegovo djelo", "Tajna i smisao književnog djela", "Žene i glasovi", zatim romani "Sinopis", "Skretnice", "Most", kao i Jasminin ukupni književnostvaralački, urednički, prevodilački, kulturnopromotivni, intelektualni angažman svjedoče o jednoj stabilnoj, uvjerljivoj, autentičnoj, koliko god i dosta, povučenoj, samozatajnoj, skrajnutoj književničkoj biografiji.

Književni svijet Jasmine Musabegović, pogotovo onaj koji je ostvaren u njenim romanima, jedinstvena je pohvala ljubavi i životu, slobodi i dostojanstvu, pohvala modernosti i potrebi za poštovanjem vlastitih tradicijskih vrijednosti.

Za Jasminu Musabegović književnost je imala svoga potpunijeg smisla jedino ako je čuvala, štitila i afirmirala i svoju književnohumanističku dimenziju.

Dženaza književnici Jasmini Musabegović bit će održana u srijedu, 10. maja, na Gradskom groblju Bare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.