ZENICA

Osnovci KŠC Sveti Pavao odali počast prvoj civilnoj žrtvi rata u Zenici Mateji Jurić

Mateja Jurić kćerka je Drage i Slavice Jurić, a na današnji dan 1992. godine, život je izgubila na tom mjestu prije svog drugog rođendana

Osnovci odali počast. Fena

FENA

13.5.2023

Povodom 31. godišnjice od pogibije Mateje Jurić, prve civilne žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini na području Grada Zenica, delegacija osnovaca Povijesne sekcije Katoličkog školskog centra Sveti Pavao položila je cvijeće na Spomen-ploči u zeničkom naselju Radakovo. Đake je predvodila njihova nastavnica Maja Pandža.

Mateja Jurić kćerka je Drage i Slavice Jurić, a na današnji dan 1992. godine, život je izgubila na tom mjestu prije svog drugog rođendana. Jurić je poginula je od zalutalog metka iz tadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije u naselju Bilmišće, a još 2006. godine predmet istrage o uzrocima pogibije iz nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Zenica izmješten je u nadležnost Tužilaštva BiH.

U organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica, tradicionalno odavanje počasti ovoj poginuloj djevojčici povodom 31. godišnjice, kako su dani vikenda, zakazano je za ponedjeljak, 16. maja, sa početkom u 9.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.