NAKON UŽASA U SRBIJI

Pojačan rad stručnih timova u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu

Pojačan je rad stručnih timova posebno psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, rekao je Bulatović

Brčko: Reakcija nakon događaja u Srbiji. Fena

FENA

15.5.2023

Odjeljenje za obrazovanje uz preporuku Vlade Brčko distrikta BiH pravovremeno je reagiralo i dalo određene zadatake svim školama u Distriktu, a potaknuti nedavnim nemilim događajem u osnovnoj školi koji je potresao Srbiju, ali i cijeli region.

Šef vladinog Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović kazao je kako su odmah po saznanju o nemilom događaju koji je potresao Srbiju, pravovremeno reagovali prema osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta.

Pojačana dežurstva u školama

- Pojačan je rad stručnih timova posebno psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, održani su vanredni roditeljski sastanci, te su pojačana dežurstva u školama. 

Također, na vanrednoj sjednici Vlade donesen je zaključak da se zabrani upotreba mobilnih telefona i učenika i nastavnog osoblja za vrijeme nastavnog sata - kazao je predstojnik Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović.

Pored Odjeljenja za obrazovanje, vezano za ove događaje održana je i vanredna sjednica Vlade, na kojoj su donesene određene smjernice i zaključci, a kojima je cilj preventivno djelovanje.

Poduzete preventivne mjere

- Trenutno smo u formiranju jednog radnog tijela koje će se u kontinuitetu ozbiljnije bavit ovakvom problematikom i davati određene preporuke i smjernice kako da se svi ponašamo, kako bi se predvidjeli takvi slučajevi i kako se ne bi dešavalo ni slično tome što se dogodilo u Srbiji - dodao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se ostvari što bolja komunikacija i samih roditelja s djelatnicima škole, jer jedino je tako moguće, ukoliko se ukaže određeni problem, pravovremeno reagirati. A svakako saradnja je neizbježna i u pogledu što kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog procesa djece.

Policija Brčko distrikta BiH svakodnevno je aktivna u svim školskim ustanovama na području Distrikta, te su poduzete sve preventivne mjere u cilju zaštite učenika i svih djelatnika u ovim obrazovnim ustanovama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.