VAKUFSKA IMOVINA

Mostar: Završena manifestacija "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini"

Odnos prema Vakufskoj imovini je dat Ustavom Islamske zajednice koji nas obavezuje

Završena manifestacija "Dani vakufa". Fena

FENA

18.5.2023

Okruglim stolom "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom", koji je održan u četvrtak u Mostar, završena je manifestacija "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini".

Manifestaciju je organizirala Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a suorganizatori okruglog stola su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

"Odnos prema Vakufskoj imovini je dat Ustavom Islamske zajednice koji nas obavezuje. Tu je, između ostalog, propisano da vakufskom imovinom upravlja Vakufska direkcija, te da se prilikom tog upravljanja vodi računa o onome što je vakuf precizirao vakufnamom'', rekao je Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ.

Ovom prilikom se osvrnuo i na nekoliko pravnih odrednica vakufske imovine.

"Vakufskoj imovini treba pristupati s pažnjom dobrog domaćina, a dobar domaćin zna vrijednost, stanje i svrsishodnost imovine. Iako se Islamska zajednica nominalno tretira kao vlasnik vakufske imovine, riječ je o posrednom vlasništvu, budući da su pravi vlasnici oni za čije je potrebe imovina uvakufljena, to jeste oni koji su krajnji korisnici tog općeg dobra", istaknuo je Karadža.

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović je uz uvodno obraćanje tematizirao stanje vakufa i izazove u upravljanju i raspolaganju vakufskom imovinom na području muftijstva mostarskog.

"Brojne specifičnosti karakteriziraju Mostarsko muftijstvo. Riječ je o geografski raščlanjenom prostoru, a brojni su i izazovi sa kojima se susrećemo pri organizaciji vjerskog života. Od davnina je na ovom prostoru prepoznatljiva bogata kulturna baština. U novije vrijeme, ovaj prostor je poznat po novim vakufskim objektima i inovativnom pristupu vakufskoj imovini", kazao je Dedović.

Održavanje vakufskih objekata je ocijenio posebno značajnim, jer oni mogu i trebaju biti važna javna adresa Bošnjaka određenog prostora, te bitni za jačanje vjerskog i nacionalnog identiteta, te konačno i zamah poslovnom životu.

Okrugli stol je imao i svoju praktičnu dimenziju, pa je u okviru njegovog protokola dodijeljeno priznanje za izuzetan doprinos zaštiti i unaprjeđenju vakufske imovine i za dva desetljeća volonterskog rada na mjestu predsjednika MIZ Ljubuški. Priznanje je dodijeljeno Muminu Elezoviću.

Direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović je govorio na temu "Status vakufa u BiH - aktualnosti i izazovi". Ocijenio je da se teme današnjeg okruglog stola mogu razumijevati kao problemi, preporučivši da im je bolje pristupati kao izazovima na koje treba adekvatno odgovoriti.

"Mi iz Vakufske direkcije smo sretni i zadovoljni da imamo priliku organizirati manifestaciju kojom podsjećamo na značaj i ulogu vakufa u nastanku bosanskohercegovačkih gradova", istaknuo je Zajimović.

U okviru okruglog stola, o spomenutoj temi su, kroz elaboraciju konkretnih pitanja, iz vlastitih znanstvenih i iskustvenih perspektiva govorili Edhem Bičakčić, Seid-ef. Smajkić, Džafer Alić, Dino-ef. Maksumić i Huso Salihović, prenosi Mina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.