NA DANAŠNJI DAN

Bosna i Hercegovina primljena u članstvo UNESCO-a

Osnovni cilj UNESCO-a je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje saradnje među nacijama u obrazovanju, nauci i kulturi

Bosna i Hercegovina primljena u članstvo UNESCO-a. sarajevo.ba

2.6.2023

Na današnji dan 1993. godine, Bosna i Hercegovina primljena je u članstvo UNESCO-a. Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) osnovana je 1946. godine, kada je dvadeset zemalja članica – osnivača prihvatilo i ratificiralo Ustav ove organizacije, s namjerom da kreiraju međusobnu interkulturalnu saradnju i kooperaciju.

Osnovni cilj UNESCO-a je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje saradnje među nacijama u obrazovanju, nauci i kulturi kao metodama pospješivanja univerzalnog poštivanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

Osim toga, uloga UNESCO-a je i da održava listu mjesta svjetske kulturne baštine, koja se smatraju važnim prirodnim ili historijskim znamenitostima ili objektima čije očuvanje je važno za cijelu svjetsku zajednicu.

Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a u Parizu predstavlja sjedište organizacije, koja u cijelom svijetu ima više od 50 kancelarija. 

Husein Tahmiščić. historija.ba

Rođen Husein Tahmiščić, bh. pjesnik

Godine 1931., na današnji dan, u Sarajevu je rođen Husein Tahmiščić, bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac i književni kritičar, koji je svojim djelom i radom obilježio jedan period u kulturnoj historiji naše zemlje.

Husein Tahmiščić je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a već tokom studija počeo je pisati pjesme, ali i prozna djela. Između ostalih, napisao je: „Na stazama djetinjstva“, „Gdje sad zvoni“, „Sarajevo, mjesto poezije“, „U lijepom krugu“, „Budna vrteška“, „Poziv na putovanje“, „Ljude nisam vidio“, „Sve naše jave“...

Sarajevski dani poezije

Bio je član Društva pisaca BiH, a zajedno s književnicima Izetom Sarajlićem, Ahmetom Hromadžićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom, pokrenuo je međunarodnu književnu manifestaciju "Sarajevski dani poezije", 1962. godine.

Tahmiščić je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, između ostalih, dva puta Šestoaprilske nagrade Sarajeva (1965. i 1967.) i nagrade Udruženja književnika BiH (1964).

Djela su mu prevođena na albanski, češki, engleski, makedonski, njemački i turski jezik.

Nekadašnji izgled Međunarodnog aerodroma Sarajevo. sarajevo-airport.ba

Otvoren Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prije 54 godine, 2. juna 1969., svečano je otvoren Aerodrom Sarajevo-Ilidža, kako se tada nazivao današnji Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Za tadašnju Republiku Bosnu i Hercegovinu u sastavu SFR Jugoslavije, otvaranje međunarodnog aerodroma značilo je i otvaranje novih puteva i mogućnosti za razvoj civilne avijacije. U početku je Sarajevski aerodrom bio „feeding airport“, odnosno imao je ulogu aerodroma koji je osiguravao putnike aerodromima u Beogradu i Zagrebu.

S vremenom je, uz povećanje broja aviona, putnika i letova, prerastao u aerodrom s pravom funkcijom, a kandidiranjem Sarajeva za Zimske olimpijske igre 1984. godine prošireni su mu osnovni kapaciteti: produžena pista, izgrađene nove paralelne rulne staze, novi terminal i objekat Službe kontrole letenja s novim kontrolnim tornjem. Instalirana je kompletna nova rasvjeta piste, prilaza i rulnica, nabavljena R/NAV sredstva, te izgrađena nova zgrada aerodromskog terminala. Terminalna zgrada dobila je sve sadržaje koji su uobičajeni na međunarodnim aerodromima. Tako preuređen Aerodrom Sarajevo se svrstao u najopremljenije aerodrome u jugoistočnoj Evropi u to vrijeme. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.