SARAJEVO

Bećirović i predstavnici udruženja osudili izjavu ratnog zločinca Darija Kordića

Istaknuto je da je porukom ratnog zločinca Darija Kordića prekršena odluka predsjednika ICTY-a o prijevremenom puštanju na slobodu

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

12.6.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem, predsjednicom Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munirom Subašić, predsjednicom Skupštine Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Kadom Hotić i koordinatoricom projekata Udruženja žrtava i svjedoka genocida Eminom Sinanović.

Borba za širenje istine o BiH

Tokom susreta predstavnici udruženja zahvalili su se Denisu Bećiroviću za konkretnu podršku udruženjima u borbi za širenje istine o Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predstavnici udruženja osudili su skandaloznu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića. Istaknuto je da je porukom ratnog zločinca Darija Kordića prekršena odluka predsjednika ICTY-a o prijevremenom puštanju na slobodu od 24. maja 2014. godine, te da je Dario Kordić svojom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY vlasti koji ga je pustio na slobodu prije punog izdržavanja kazne od 25 godina.

Tokom susreta predstavnici udruženja informisali su Bećirovića o nedavnoj posjeti sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku  i razgovoru s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom (Antonio Guterres).

Gutereš će ove godine posjetiti Srebrenicu

Predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić rekla je da će generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ove godine posjetiti Srebrenicu. Navela je kako su tokom susreta s generalnim sekretarom UN-a, između ostalog, razgovarali i o prijedlogu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, koji je ranije od UN-a zatražio da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.