OD 19. JUNA

Slovenija ponovo počinje sa priznavanjem visokoškolskih diploma stečenih u BiH

Slovenci su zaustavili proces priznavanja diploma iz razloga jer su izrazili opravdanu sumnju u falsfikovane diplome

Mogućnost deblokade. Printscreen

Z. K.

16.6.2023

Slovenija će od ponedjeljka, 19. juna, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz BiH, čime će biti deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH.

Višemjesečne komunikacije 

Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini.

ENIC-NARIC centar Republike Slovenije je 24. oktobra 2022. godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u BiH, a zbog, kako je u saopćenju slovenačkog ENIC-NARIC centra navedeno, "nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini".

Zaustavili proces

Slovenci su zaustavili proces priznavanja diploma iz razloga jer su izrazili opravdanu sumnju u falsfikovane diplome i sada traže model koji će im garantovati da diplome koje priznaju budu neupitno validne i što se tiče nastavka školovanja kao i konkurisanja na tržištu rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.