PREDSJEDAVAJUĆA PD PFBIH

Marinković-Lepić o otkazivanju sjednice za "Avaz": Neshvatljivo je da toliko čekamo na zamjenske mandate

Smatra da bez potpunog sastava Predstavničkog doma PFBiH, s obzirom i na važnost odluka i zakona koji su na dnevnom redu, ne treba držati sjednicu

Mirjana Marinković - Lepić. Fena

20.6.2023

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH otkazana je zato što Centralna izborna komisija BiH nije donijela odluku o zamjenskim mandatima, što je za portal „Avaza“ potvrdila i predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka).

Podsjećamo, Adnan Delić (NiP) i Jasna Duraković (SDP) su bili zastupnici u ovom domu do imenovanja Vlade FBiH krajem aprila, a Damir Arnaut (NS) je podnio ostavku zbog odlaska na ambasadorsku funkciju u Njemačku. Da bi se popunila upražnjena mjesta nakon njihovog odlaska, potrebna je odluka CIK-a.

Nepotpun sastav

- Nemam ništa drugo izjaviti osim onoga što stoji obavještenju o odgađanju sjednice. Naime, nama nedostaju tri zamjenska mandata. Više od tri sedmice su prošle od odlaska zastupnika, što u izvršnu vlast, što na ambasadorsku funkciju od strane našeg kolege Arnauta. Neshvatljivo je, čekali smo do 16 sati, odnosno do kraja radnog vremena da li ćemo imati obavijest da su donesene validne odluke, međutim, nisu stigle – kazala je za portal „Avaza“ Marinković-Lepić.

Smatra da bez potpunog sastava Predstavničkog doma PFBiH, s obzirom i na važnost odluka i zakona koji su na dnevnom redu, ne treba držati sjednicu.

Ističe da su bili u stalnom kontaktu s Centralnom izbornom komisijom BiH, ali da ipak to nije dalo rezultate. Pojašnjava da čim dođe odluka Centralne izborne komisije BiH da se očekuje zakazivanje sjednice.

Set energetskih zakona

- Zastupnici će odmah biti o tome obaviješteni i sve će ovisi o Centralnoj izbornoj komisiji BiH – zaključila je Marinković-Lepić za portal „Avaza“.

Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH zastupnici su trebali usvojiti set energetskih zakona, kojim bi se ova oblast uskladila s evropskim zakonodavstvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.