BIOGRAFIJA

Ko je Semir Halilović, novi ambasador BiH u Kataru

Ovo je velika čast i odgovornost i želim taj posao obavljati predano i čestito, u najboljem interesu države, rekao je

Semir Halilović. Youtube

S. S.

21.6.2023

Semir Halilović novi je ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar. 

Njegovo ime u javnosti se prvi put pojavilo 2005. kada je objavio svoju prvu, tada izuzetno čitanu knjigu „Državna tajna“, čiji nastavak publikuje 2007. godine. 

Dva puta bio student generacije

Po zanimanju je pravnik, sociolog, magistar ekonomskih i doktor političkih nauka. U dva navrata na studijima je bio student generacije, a na studijima Sociologije stiče i priznanje „Srebrna značka“ UNSA. 

Specijalistički magistarski studij okončava na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zagrebu, pod mentorstvom prof.dr. Nenada Brkića, dok mu na doktorskom studiju mentor biva istaknuti bošnjački intelektualac prof.dr. Šaćir Filandra.

Tokom poslovne karijere radi kao istražitelj i asistent odbrane u procesima pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, te u advokatskim timovima u Bosni i Hercegovini. Obavljao je dužnost zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i nekoliko drugih, odgovornih političkih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, član je Savjeta za vanjsku politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Šest naučnih i stručnih radova

Halilović 2014. godine objavljuje i svoje političko-povijesno istraživanje, u knjizi „Atentat“, dok 2020. potpisuje serijal „Bosna – sudbina prekrojene zemlje“ koju objavljuje BHRT i Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Objavio je šest naučnih i stručnih radova iz oblasti politologije, sociologije i političkog marketinga, u univerzitetskim i akademskim časopisima u Bosni i Hercegovini, te višestruko učestvuje na naučnim konferencijama iz spektra vlastitog naučno-istraživačkog polja.

- Počastvovan sam prijedlogom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića da predstavljam našu državu u svijetu. To je velika čast i odgovornost i želim taj posao obavljati predano i čestito, u najboljem interesu države. Dugo vremena nisam politički aktivan, posvetio sam se naučnom usavršavanju i karijeri u tom pravcu. Ovo je druga vrsta bavljenja državnom politikom, u onom smislu u kojem sam se protekli pet godina usavršavao. Očekujem veliki rad i nadam se, ako Bog da, rezultatima za našu zemlju koji će biti vidljivi našim građanima - rekao je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.