SRAMOTNE IZJAVE

Dodik ponovo napao ambasadora SAD: Najbolje bi bilo da Amerika povuče Majkla Marfija

Najbolje bi bilo da pošalju profesionalca koji bi izbalansiranim pristupom utjecao da se smiri situacija, rekao je Dodik

Milorad Dodik i Majkl Marfi. Borislav Zdrinja / ZIPA / ATAImages - Dejan Rakita / Pixsell

H. J. I.

22.6.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su SAD stale na jednu stranu u BiH i u tom smislu je "potpuno neprihvatljivo ponašanje aktuelnog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy) koji netačnim informacijama izvještava svoju vladu".

- Za rehabilitaciju odnosa SAD i BiH najbolje bi bilo da SAD povuku aktuelnog ambasadora i pošalju profesionalca koji bi izbalansiranim pristupom utjecao da se smiri situacija koju konstantno podgrijava ambasador Marfi - istakao je Dodik za Srnu.

Dodik je izjavio da svaki put kada se iz RS "čuje istina o građanskom ratu u BiH (agresija na BiH op.a.) prvo reaguju muslimani, a potom Ambasada SAD, a od skora i američki State Department".

- U posljednje vrijeme američki ambasador reaguje i prije muslimanskih učesnika rata iz 90-ih godina (agresija na BiH op.a.), i po pravilu zastupa stavove koje zastupaju muslimani u BiH. Na taj način američki ambasador brani vanjsku politiku svoje zemlje u BiH od 1992. do danas, i braneći iskrivljenu historiju, pravda američke operacije u BiH, uključujući i bombardovanje RS bez odluke Vijeća sigurnosti - izjavio je Dodik.

Ako SAD stoje uz, kako navode, žrtve opsade Sarajeva, rekao je Dodik, "vjerovatno misle na onaj dio Sarajeva koji je u građanskom ratu (agresija na BiH op.a.) bio pod muslimanskom kontrolom i koji je imao više od 100 logora za Srbe, Sarajevu iz kojeg više hiljada Srba nije izvuklo živu glavu samo zato što su bili Srbi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.