CIK BIH

U Neumu održana dvodnevna konferencija: Odgovor krivičnog pravosuđa na ugrožavanje pravičnosti i integriteta izbornog procesa

Na konferenciji su razmotrene kratkoročne mjere i plan akcije u vezi s budućim koracima pravosuđa, policije i izborne administracije

Sa susreta u Neumu. CIK BiH

A. O.

23.6.2023

U organizaciji Misije OSCE-a u BiH a u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH i Delegacijom EU u BiH u Neumu je danas završena dvodnevna konferencija „Efikasnost odgovora krivičnog pravosuđa na ugrožavanje pravičnosti i integriteta izbornog procesa: Dalja operacionalizacija zaključaka VSTV-a u vezi s izbornim prevarama s ciljem efikasnijeg krivičnog progona“ na kojoj su, pored predstavnika pravosudne zajednice u BiH i policijskih agencija, učestvovali Suad Arnautović, predsjednik, i Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije BiH.

U uvodnom izlaganju Arnautović je istakao da je za unapređenje izbornog procesa, pored ostalog, neophodna bolja i djelotvornija saradnja između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i tužilaštava, bolja razmjena informacija, a sve s ciljem blagovremenog procesuiranja i u konačnici sankcioniranja svih kršenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Dr. Arnautović smatra da bi ubuduće trebalo pojačati edukacije pravosudne zajednice i izborne administracije,  kako bi se osnažio integritet izbornog procesa i on u tome vidi daleko angažiraniju ulogu centara za edukaciju sudija i tužilaca.

U okviru sesije o određivanju prioriteta i optimalnoj radnoj efikasnosti prezentaciju je održao dr. Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije BiH koji je govorio o iskustvima Centralne izborne komisije BiH u vezi s podnošenjem krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima.

Na konferenciji su razmotrene kratkoročne mjere i plan akcije u vezi s budućim koracima pravosuđa, policije i izborne administracije u svjetlu narednih Lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.