SUOČAVANJE S ISTINOM

Kulanić o postavljenoj tabli: Srbi su Sarajevo napustili zbog direktne naredbe Karadžića i Krajišnika

Sve što je napisano na tabli Istočnog Sarajeva je neistinito, neutemeljeno i huškačko, naveo je Kulanić

Kulanić o sramnom natpisu na tabli. Facebook

N. Aj.

1.7.2023

Ne stišavaju se reakcije na tabli s natpisom "Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", koju je postavio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD).

Na Facebooku se oglasio i Ahmed Kulanić, direktor JU Fond memorijala Kantona Sarajevo istaknuvši da je najteže suočiti s istinom i priznati historijske činjenice. 

- Sva dokumentacija, dokazi i arhivski materijali dostupni, pokazani, ali i uvršteni u sudske predmete govore o opsadi Sarajeva koja je trajala 1.425 dana.

Sve što je napisano na tabli Istočnog Sarajeva je neistinito, neutemeljeno i huškačko - naveo je Kulanić.

Naglasio je da se predratno Sarajevo sastojalo od općina Centar, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Hadžići, Ilijaš, Pale, Trnovo i Vogošća. 

- Danas, usljed posljedica agresije i Dejtonskog mirovnog sporazuma od grada Sarajeva su otrgnuti dijelovi općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Ilidža, Trnovo, Pale kojima je jedino predratni Sokolac dodan i formiran grad Istočno (Srpsko) Sarajevo.

Drugo, u predratnom Sarajevu (onom dijelu koji nije nasilno otrgnut) živjelo je oko 133.000 bosanskih Srba, danas ih ima oko 13.000 u Sarajevu.

Treće, nisu bosanski Srbi "morali" napustiti Sarajevo zbog politike bosanskohercegovačkog rukovodstva, već zbog direktne naredbe Krajišnika i Karadžića, medijskog pritiska i propagande koju su isti provodili - istakao je Kulanić.

Pod četvrtu stavku naveo da "nije Istočno Sarajevo postalo "grad" raseljenih Srba, već je postalo ekskluzivno etnički monolitni prostor protjerivanjem nesrpskog stanovništva iz predratnih sarajevskih općina".

- Stoga bilo bi dobro da gradonačelnik pojasni svojim sugrađanima zašto u cijelom „gradu“ danas ima nešto više od 2.000 Bošnjaka, a samo ih je na Palama živjelo preko 3.000.

Peto, gradonačelniku bi (ako već želi da postavlja table) bolje bilo da razmisli o postavljanju činjenično utvrđenih podataka na table pa da stoji "Dobrodošli u RS čije su vlasti neselektivno ubijali sve neSrbe, silovali i mučili žene i djecu". Entitet koji nastade na etničkom čišćenju, genocidu i masovnim zločinima čiji je cjelokupan vojno-politički vrh osuđen za zločine - zaključio je Kulanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.