TRAGEDIJA U MORU

Ovo je posljednja fotografija pakistanskog milijardera sa sinom, koji su poginuli u Titanu

Supruga Kristina je istakla da su ona i kćerka Alina (17) bile na matičnom brodu podmornice te da su mahnule ocu i sinu prije polaska na avanturu

Otac i sin stradali u Titanu. Twitter

A. O.

3.7.2023

Društvenim mrežama kruži posljednja fotografija pakistanskog milijardera i njegovog sina prije nego što su se ukrcali na podmornicu Titan u kojoj je smrtno stradalo pet osoba.

Šahzada Davud (Shahzada Dawood, 58) i njegov 19-godišnji sin Suleman uslikani su nasmijani prije nego što su se ukrcali na podmornicu u putovanju koje je po osobi koštalo 250.000 dolara (blizu 500.000 KM), a u kojem su oni i još tri osobe poginuli.

Posljednji trenuci

Supruga biznismena Kristina Davud (Christine) za strane medije je otkrila kako su proveli posljednje trenutke zajedno prije nego što je Titan implodirao, slušajući svoju omiljenu muziku u potpunom mraku, kako bi sačuvali energiju dok su promatrali bioluminiscentna stvorenja u dubini, prenosi "Daily Mail".

Ona je istakla da su ona i njena kćerka Alina (17) bile na matičnom brodu podmornice te da su mahnule ocu i sinu prije polaska na avanturu. Izjavila je da su tri mjeseca ranije, izvršni direktor OceanGatea Stokton Raš (Stockton Rush) i njegova supruga Vendi (Wendy) doletjeli iz SAD, da bi se sastali s Davudovima (Dawoodovima) u Londonu, kako bi uvjerili porodicu da bi bilo sigurno putovati do olupine Titanica u njegovoj mini-podmornici, uprkos zabrinutosti zbog sigurnosti putovanja.

Sastali se u kafiću 

Raš, koji je vjerovao da je odlazak u dubine Atlantika u Titanu „sigurniji od prelaska ulice“, sastao se s porodicom u kafiću u blizini Voterloa (Waterlooa) u februaru, kako bi lično razgovarao s njima o dizajnu i sigurnosti podmornice.

Kristina je za "New York Times" rekla da o toj inžinjerskoj strani jednostavno nisu imali pojma.

- Mislim, sjediš u avionu, a da ne znaš kako motor radi... - izjavila je ona.

Samo 12 sedmica kasnije porodica sa sjedištem u Velikoj Britaniji predvođena Davudom, nasljednikom jedne od najuspješnijih pakistanskih poslovnih dinastija, krenula je na kobno putovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.