REAKCIJE NA SKUPŠTINI KS

Nermin Muzur na sjednici: Dijelovi vodozaštitne zone nisu javno dobro, nego privatno vlasništvo

Zastupnici su nakon govora Muzura uzeli pauzu do 14:30 sati

Muzur: Riješiti imovinsko-pravna pitanja. Printscreen

7.7.2023

Na sjednici Skupštine KS raspravlja se o zaštiti pitke vode i vodozaštitnoj zoni. Zastupnici su imali burne reakcije, tražeći da se uvrste neke odluke iz 1987. godine. 

Zastarjele odluke

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović objasnio je da odluke iz 1987. godine nisu na snazi od 2006., te da su zastarjele i nisu primjenjive.

Nakon glasanja načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, jer se vodozaštitna zona nalazi na dijelu te općine, objasnio je kako pokušavaju da iznesu ovu problematiku koja tišti i drži obespravljene građane jednog dijela općine Ilidža od 1987. godine.

- Ono što je važno istaći jeste da se koriste neki izrazi koji nisu adekvatni i ne odgovaraju stanju na terenu. Dijelovi vodozaštitne zone nisu javno dobro, nego privatno vlasništvo na kojem su ljudi živjeli i prije donošenja zakona 1987., a žive i danas i imaju potrebne dozvole. 

Ko će upravljati

Međutim, ima i onih koji su tu gradili ilegalno. Da bi se provele sve mjere zabrane, prvo treba riješiti imovinsko-pravna pitanja pa tek onda odlučiti ko će upravljati vodozaštitnom zonom. Ilidži ne treba nijedan kvadrat građevinskog zemljišta, nego da se donese odluka o vodozaštitnoj zoni, da se zna gdje se šta smije graditi, a gdje ne – kazao je Muzur.

Zastupnici su nakon govora Muzura uzeli pauzu do 14:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.