RAZGOVOR

Akademik Mirko Pejanović za "Avaz": Ugrožen mir u BiH

Ovo više nije samo pravno pitanje, već radikalizacija jedne politike, kazao je Pejanović

Pejanović: Sve treba uraditi da ne odemo u provaliju. Printscreen

Alen Bajramovic

10.7.2023

Ukaz predsjednika RS Milorada Dodika kojim se, uprkos odluci OHR-a, proglašavaju neustavni zakoni RS, objavljen je u „Službenom glasniku RS“.

Secesija države

Ovo je nastavak politike secesije države BiH u do sada nepoznatim oblicima, smatra bivši član Predsjedništva RBiH i univerzitetski profesor Mirko Pejanović.

- Svi međunarodni i domaći zvaničnici govore da je ovo udar na vladavinu prava, ustavno ustrojstvo i Dejtonski mirovni sporazum. Međutim, ovo više nije samo pravno pitanje, već radikalizacija jedne politike. Svi je označavaju kao secesija, a ona se svodi na destrukciju državnih institucija u miru. Ta destrukcija dovodi do jednog novog ne samo društveno-političkog već i sigurnosnog stanja. Ovo ugrožava sigurnost. I više od toga. Ovo ugrožava mir u BiH! - kaže akademik Pejanović.

Upozorava na opasnost od dodatnih tenzija, koje mogu prerasti u nasilje, te da odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za sada nisu dale rezultat.

- Institucije međunarodne zajednice su ovim pozvane da osmisle nove mjere, da ih osmisle u jedinstvu i što prije - ističe Pejanović.

Tri decenije

Kao neko ko već duže od tri decenije učestvuje u političkim procesima i borbi za mir u BiH, aktuelnu situaciju poredi s onom s početka 90-ih, kada se opasnost za mir javljala s politikom Radovana Karadžića. Podsjeća da su tada opozicione stranke stale u odbranu suvereniteta BiH, popunile Predsjedništvo RBiH i ojačale ukupan otpor.

- Sve treba uraditi da ne odemo u provaliju. Postavlja se pitanje, osim institucija međunarodne zajednice, šta mogu uraditi opozicione stranke u RS da se zaustavi ova politika koja će imati štetu i za građane RS, i za BiH. Postavlja se pitanje održavanja vanrednih sjednica Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, koji trebaju ojačati dinamiku djelovanja međunarodne zajednice, da se odgovarajućim sigurnosnim mjerama zaustavi opasnost od ugrožavanja mira - kaže Pejanović.   

Šta će reći NATO

Dobrim smatra da Tužilaštvo BiH, koje je formiralo poseban tužilački tim, radi ono što mu je u nadležnosti, te ga poziva da gleda samo u slovo zakona.

Međutim, istraga i eventualno procesuiranje odgovornih traže vremena, a BiH su, smatra naš sagovornik, potrebne vanredne mjere koje bi spriječile eskalaciju.

- Nama je potrebno da se očituju najviši organi BiH prema domaćim, ali i međunarodnim institucijama koje su ovlaštene da štite mir u BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, to je NATO - ističe Pejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.