OZREN PERDUV

Aktivista "Pravde za Davida" tuži RS zbog diskriminacije

Tog crnog 25. decembra 2018. sam s posla odveden u policijsku stanicu prema nalogu nekakvog okružnog tužioca, rekao je Perduv

Ozren Perduv. Detektor

H. J. I. / Detektor

14.7.2023

Aktivista grupe “Pravda za Davida“, Ozren Perduv, podnio je tužbu protiv Republike Srpske, uz obrazloženje da je bio diskriminisan duži period. 

Perduv u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi da je godinama trpio diskriminaciju od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i da su svi prekršajni nalozi i krivična prijava, kojima su mu policajci na teret stavljali različita djela, oboreni na sudu.

Deseci prekršajnih naloga

Prema njegovim riječima, riječ je o desecima prekršajnih naloga zbog “navodnih” remećenja javnog reda i mira, nezakonitih okupljanja, kršenja epidemioloških propisa, a iza njega je, kako kaže, i krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti Dragana Lukača.

- Tog crnog 25. decembra 2018. sam s posla odveden u policijsku stanicu prema nalogu nekakvog okružnog tužioca. Sa mnom su postupali kao s ko zna kakvim kriminalcem, odveli me u podrum, slikali iz svih uglova, a potom uzimali otiske svih prstiju i šaka. Zadržali su me 12 sati u pritvoru, uprkos činjenici da su sve te formalnosti završili za sat  - kazao je Perduv i dodao da ga je u međuvremenu ispitao inspektor.

Navodi i da je sistemski, s drugim članovima grupe “Pravda za Davida”, diskriminisan i uz pomoć pojedinih medija u Republici Srpskoj.

- Iza mene su i brojni informativni razgovori na koje sam pozivan od osoba u policijskim unformama. Na koje sam se uredno odazivao i gubio i po nekoliko sati svog vremena. Iza mene su i brojni lažni medijski napisi… Stres koji sam prošao i doživio, utjecao je i na fizičko i mentalno zdravlje, koliko god se trudio da ostanem pribran i hladne glave - kaže Perduv.

I drugi aktivisti tužili RS

Republiku Srpsku su zbog diskriminacije ranije tužili aktivisti “Pravde za Davida“, Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ te roditelji ubijenog Davida Dragičevića. U međuvremenu, oni koji su dobili pravosnažne presude u svoju korist i dalje čekaju na isplatu presuđene odštete.

Grmuša i Ninić Vranješ dobile su pravosnažnu presudu u svoju korist po tužbi protiv Republike Srpske zbog kontinuirane diskriminacije. Vrhovni sud Republike Srpske je u decembru 2022. odbio, kao neosnovan, zahtjev Pravobranilaštva RS za reviziju presude. Presuda, međutim, još nije provedena.

Grmuša za BIRN BiH kaže da ovo smatra kao vid produžene diskriminacije i nakon presude koja je daljnju diskriminaciju zabranila.

- Ne radi se tu ni o nikakvim velikim parama, nama iznos nije ni bio bitan, mada smo se možda trebali žaliti i na to. Kada se sve sagleda, ne poštuje se presuda, a diskriminacija i dalje traje. Sistem uvijek nađe neki način na koji ćemo mi biti diskriminisani - kaže Grmuša.

Njena advokatica Jovana Kisin Zagajac potvrđuje da je Okružni sud u Banjoj Luci donio rješenje o izvršenju i trezoru uputio zahtjev za pljenidbu, a zatim i naredbu za isplatu novčanih sredstava, ali Ministarstvo finansija RS još nije postupilo po naredbi Suda.

"Očigledno entiteti mogu dugovati građanima"

- Prema Zakonu o izvršnom postupku, svaki subjekat koji odbije postupiti po naredbi suda, plaća kaznu, osim države i njenih entiteta. Oni očigledno mogu dugovati svojim građanima i odbijati postupanje po pravosnažnim sudskim odlukama bez ikakavih posljedica, koliko god žele - navodi advokatica Jovana Kisin Zagajac.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja BIRN BiH u vezi s ovim slučajem.

Presudu po tužbi za diskriminaciju čeka i otac Davida Dragičevića, Davor. Postupak po njegovoj tužbi protiv RS u Osnovnom sudu Banje Luke završen je 20. juna. Na kraju suđenja, postupajući sudija je naveo da je rok za donošenje presude trideset dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.