"AVAZ" NA LICU MJESTA

Ko je kriv za brojne probleme sela Mramor kod Kaknja: Do kuća se probijaju preko rudničkog radilišta!

Blokirali smo i put za mašine. Ništa, nema efekta

Uništen i put. E. Trako

15.7.2023

Hoće da nas poguše! Da biologija učini svoje i da svi pomremo kako bi se oni mogli širiti! Ovo su riječi mještana sela Mramor kod Kaknja koji više od 40 godina muku muče s Rudnikom mrkog uglja (RMU) “Kakanj”.

Odlagalište jalovine koje stvara sliku apokalipse, umjesto zelenih pejzaža, postalo je njihova najveća noćna mora. Sada su im uništili i put! Ljudi do svojih kuća bukvalno prolaze kroz gradilište rudnika, ispod džinovskih kamiona damper.

Šta je s pitkom vodom čiji je cjevovod uništen? Šta ako dođe do saobraćajne nesreće? Ko je kriv? Ko je odgovoran za situaciju "ni na nebu, ni na zemlji“? Mnogo je pitanja, a odgovora niotkuda.

Samo pravo

Reporteri "Avaza" posjetili su Mramor. Selo poznato po radnicima, velikim majstorima u obradi metala, zna to cijela Slovenija jer su skoro svi muškarci na privremenom radu u Mariboru, odsječeno je od svijeta.

- Kako do Mramora - pitamo radnika koji sa zastavicom u ruci, sjedeći na jednom manjem uzvišenju jalovinskog materijala, daje dozvolu za prolaz džinovskih kamiona.

- Samo pravo - odgovara nam.

Pravo znači ući u oblak guste prašine bez znanja šta se iza brda, odnosno koliki kamion se iza brda valja.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Odlagalište jalovine koje stvara sliku apokalipse - Avaz
Dnevni avaz
+7

Nabasasmo na put do sela. Na ulazu, od prvih kuća, ukaza se Amir Husika. On je predsjednik Mjesne zajednice Mramor. Kako smo mu kazali da smo novinari, on uđe u kuću po plavu fasciklu. Puna fascikla odluka, dogovora, nacrta projekata, katastra, uknjiženog puta...

Pokazuje nam onu posljednju, iz avgusta 2019. godine, kada se RMU “Kakanj” obavezao da će asfaltirati put i držati ga uređenim, odnosno da će se džinovske mašine kretati drugom rutom.

- Ništa od toga. Nedavno smo, tačnije za Bajram, pravili proteste. Blokirali smo i put za mašine. Ništa, nema efekta. Ruku na srce, došli su ljudi, predstavnici RMU “Kakanj”, došli su i načelnik i predstavnici “Cementare Kakanj”, koja, također, ovdje ima kamenolom. Niko ne nudi nikakvo rješenje. Ne znam na što će ovo izaći - govori nam Husika.

Husika: Niko ne nudi nikakvo rješenje. E. Trako

Objašnjava nam da u selu ima oko 50 domaćinstava. Da oni ne žele napustiti djedovinu. Ali da im niko i ne spominje alternativu u smislu da im se izgrade kuće na nekom drugom mjestu ili daju stanovi.

Cara do duvara

- Znate kako je ovo, mislim da smo dotjerali cara do duvara. Rudnik se sve više širi. Kao da neko želi da mi sami odemo, da nam se sve ovo zgadi i da dignemo sidro. Bojim se da se to neće dogoditi, tražimo svoja prava i to je sve - objašnjava Husika.

Problem je i s grobljem, od silnog materijala, slijeganja, eksplozija na kopu, došlo je i do pomjeranja mezara. Mramorani su odlučili napraviti novo mezarje. Jer je rudničko polje došlo na 15 metara od starog.

- Kada se ukažu kosti naših djedova, očeva, majki, nena, onda će biti kasno. Evo, pogledajte kako ova ograda izgleda - pokazuje nam Amir Husika, s knedlom u grlu.

Napuštamo selo u novoj avanturi probijanja kroz radilište rudnika. Nije bilo lako...

Novi protesti krajem jula

Ukoliko se situacija ne riješi u ovih desetak dana, mještani Mramora će ponovo blokirati rad mašina RMU “Kakanj”.

- Nemamo drugo rješenje, nažalost - kažu nam.

Bez odgovora iz “RMU” Kakanj

Na sve navode Amira Husike poslali smo upit i RMU “Kakanj”. Do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.