NA TRI SATA OD ZAGREBA

U Hrvatskoj ugrade kuk, a na rehabilitaciju idu u Republiku Srpsku

Nećete vjerovati po kojim cijenama

Banja Vrućica. Facebook

H. J. I.

16.7.2023

Dok se kod nas zadnjih 30 godina isključivo mašta o zdravstvenom turizmu, Hrvati u međuvremenu po rehabilitacijske usluge masovno odlaze komšijama.

I to u Banju Vrućicu, najveći zdravstveno – turistički centar u Republici Srpskoj, na samo tri sata udaljenosti od Zagreba gdje je usluge moguće dobiti po zaista nevjerovatnim cijenama, piše Jutarnji list.

Recimo, desetodnevno liječenje tamo košta 375 eura, a u to su uključeni prijevoz autobusom, hotel s punim pansionom, specijalistički pregledi doktora, do tri fizikalne procedure dnevno, jednodnevni izlet po dogovoru, zabava uz živu muziku...

"Bili i opet idemo"

Ne čudi stoga kako pojedine domaće turističke agencije godinama organiziraju aranžmane za lječilište u općini Teslić, ali i da u Banja Vrućicu organizirano odlaze i zagrebački invalidi rada te da su takvi "izleti" prilično popularni.

Prema službenim podacima, od ukupno 240 hiljada noćenja koja su godišnje ostvarena u Banjoj Vrućici, njih 88 hiljada napravili su hrvatski posjetitelji kojima su zdravstveno – rehabilitacijske usluge tamo znatno povoljnije nego kući.

"Bili i opet idemo. Svaka kuna vraćena dobivenom uslugom", piše jedan korisnik društvenih mreža.

"Ja dolazim već pet godina mogu reci sve pohvale. Pozdrav kompletnom osoblju", piše druga.

"Bila u septembru i bilo predivno, idem opet na proljeće", objavila je treća.

Ima i onih koji se na društvenim mrežama raspituju o tome kako su Hrvati dočekani u Republici Srpskoj, no sudeći po službenoj statistici, banje su itekako popularne među domaćom publikom, a znaju se tamo zaputiti i kakvi sportaši, na pripreme.

Obnovljena četiri hotela

Aranžmani u Banjoj Vrućici posebno su popularni otkako je lječilište proteklih godina prošlo renovaciju u sklopu koje su obnovljena četiri hotela - "Kardial", "Posavina", "Hercegovina" i "Srbija".

Riječ je inače o najvećem zdravstveno-turističkom centru u BiH u sklopu kojeg ima oko hiljadu ležajeva i koji je kroz godine, iako prvobitno najpoznatiji po zdravstvenom programu, razvio i mnoge druge usluge kao što su sportsko-rekreativne ili wellness usluge.

Kad je u pitanju zdravstveni program, Banja Vrućica je najpoznatija po rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika, i to uglavnom zahvaljujući specifičnim karakteristikama termomineralne vode na kojoj je banja nastala. No, pružaju i brojne druge usluge poput rehabilitacije nakon intervencija na srcu, fraktura, ugradnje umjetnoga kuka ili koljena, operacije kičme, reumatskih oboljenja ili pak nakon moždanog udara…

Četiri hotela povezana su podzemnim prolazima, cijeli centar prostire se na 4 hiljade četvornih metara, a imaju i sedam kilometara staza namijenjenih biciklizmu i šetnjama.

Brojne dodatne usluge

U Banja Vrućicu tako odlaze i hrvatski penzioneri, a oni šibenski okupljeni u jednoj udruzi destinaciju su otkrili još prije desetak godina prozvavši je teslićkim "Marigold hotelima za hrvatske penziće", piše šibenski portal Tris.

U kompleksu u Banja Vrućici zaposleno je oko 300 djelatnika od čega u klinici radi osam doktora, 30 fizioterapeuta, 20 medicinskih tehničara.

Domaći novinari koji su prije dvije godine posjetili Banju Vrućicu bili su zapanjeni nivoom usluge, posebno visokim standardom opreme i činjenicom da se tamo za zapravo malen novac mogu obaviti brojne usluge na koje se u Hrvatskoj iznimno dugo čeka. Terme tako imaju dijagnostičko kardiovaskularni centar i barokomoru, ali i mnoge dodatne usluge uz pomoć kojih pacijenti mogu ugodno provoditi slobodno vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.