GRAČANICA

Tropske vrućine otežavaju rad, suša uzima danak na poljima

Radnici rade skraćeno radno vrijeme

Tropske vrućine zahvatile BiH. H. Čalić

H. Čalić

17.7.2023

Crveni meteoalarm upozorava da je temperatura zraka ozbiljno zaprijetila. Kao i jučer u sjevernoj Bosni se kreće oko 37 stepeni Celzijusa. Što bi narod kazao prži i iz neba i zemlje.

Najteže je radnicima koji dan moraju provesti na otvorenom, na građevini. Vlasnik građevinske kompanije "Sagra" u Gračanici Sabahudin Avdić, kaže da je radnicima skratio radno vrijeme za jedan sat, da su tokom dana češći odmori, kada se radnici osvježavaju vodom, lubenicama, sokovima.

"Nemoj nas slikati, nismo lijepi"

Kada smo ih fotografirali na visokoj građevini stambene zgrade na Korića Hanu u Gračanici, pomalo su se šalili, tako nam se bar činilo. Iako je sunce pržilo, bili su spremni i na šalu i dovikivali, "nemoj nas slikati, nismo lijepi".

Malo dalje, u 16 sati smo bili kod gradske deponije "Grabovac". Trojica radnika Edin Sinanović, Jasmin Hadžić i Mirza Alić, od 7 do16 sati radili su na odvozu smeća. Vidno umorni, sklonili su se na minut-dva u hladovinu, da predahnu prije nego krenu kući, na tuširanje i zaslužan odmor. Do sutra.

Suša uzima danak

Pore magistralnog puta Tuzla-Doboj, u naselju Stjepan Polje, pored javne česme koju je prije nekoliko godina sagradio vakif rahmetli Husein Tursunović, vozači se masovno zaustavljaju, da naspu hladne i kvalitetne pitke vode i utole žeđ.

U Sprečkom polju, u kome je mahom zasijan kukuruz, kao strateška stočna hrana, suša već uzima danak. Golim okom se vidi da je mladi kukuruz, dok nije počeo ni klasati, svrnuo pera. Ako se ove ekstremne temperature nastave duži period, poljoprivredni stručnjaci kažu, da će se ponoviti prošla godina, kada je umjesto u oktobru, kukuruz zbog suše sazrio u avgustu, a prinosi su bili 100 posto manji od uobičajenog roda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.