NASTAVAK SUĐENJA

Paravac i ostali: Retroaktivno isplaćivanje plata zaposlenicima MUP-a RS

Na poziv Odbrane Andrije Bjeloševića svjedočila je Anica Jondić, koja je obavljala finansijske poslove u Centru službi bezbjednosti

Borislav Paravac. Detektor

H. J. I. / Detektor

18.7.2023

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, svjedokinja Odbrane ispričala je kako Centar službi bezbjednosti nije funkcionisao tokom maja i juna 1992. godine, te da je optuženi Andrija Bjelošević naredio retroaktivnu isplatu plata. 

Na poziv Odbrane Andrije Bjeloševića svjedočila je Anica Jondić, koja je obavljala finansijske poslove u Centru službi bezbjednosti (CSB) u okviru Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova BiH. Navela je da joj je nadređeni bio načelnik Mustafa Dizdarević.

Retroaktivno isplaćivanje plata

Ona je u Državnom sudu ispričala kako je taj posao obavljala do 30. aprila 1992. godine, od kada CSB formalno prestaje s funkcionisanjem, nakon čega se ponovo rad uspostavlja sredinom jula.

Prema njenim riječima, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) tada je bio Obren Petrović. Optuženog Bjeloševića, kako je rekla, nije viđala do polovine jula, kada on postaje načelnik CSB-a Doboj u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

- Tada je on naredio da se retroaktivno isplate plate za mart, april, maj i juni 1992. godine i da se zaposlenicima MUP-a RS "uveže staž" - rekla je svjedokinja.

Bjeloševićev branilac Miodrag Stojanović predočio je svjedokinji dokument o isplatama na kojem nije bilo potpisa i pečata načelnika Andrije Bjeloševića. Ona je objasnila da je od svog neposredno nadređenog, Rajka Dervenića, dobila naredbu da pripremi novac, koji je potom njemu predala, a on je isplatio novčane naknada ljudima koji nisu bili uposlenici MUP-a.

Udruženi zločinački poduhvat

Na pitanje sutkinje Minke Kreho, svjedokinja je kazala kako plate nisu isplaćene Bošnjacima i Hrvatima koji su radili tokom marta i aprila, a koji su u maju otišli.

Bjelošević je optužen s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Drugi svjedok Odbrane Andrije Bjeloševića, Nenad Bukvić je ispričao kako se dobrovoljno sa 17 godina prijavio prvo u mješovitu četu, kojom je komandovao Mirso Durmić, a potom u rezervni sastav milicije u SJB-u Doboj.

Naveo je kako je kao dobrovoljac išao i na borbenu obuku u Vile, koju su vršile "Crvene beretke", te da je obuka ranije završena i oni poslati na proboj koridora. Tada su, kako je rekao, bili pod komandom vojske, na čelu koje je bio Milivoje Simić.

- Obavljao sam samo borbene poslove, nikada policijske, a od septembra 1992. godine sam prešao u vojsku - objasnio je svjedok, te naveo kako su s njim bila još tri ili četiri maloljetnika, među kojima i Slobodan Jorgić.

Suđenje se nastavlja 1. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.