UZ GRADSKU TRŽNICU

Svečano otvoren Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

Potrebno je da znamo, u našem vremenu, sebi objasniti zašto je važno da omladina ovdje dolazi, rekao je Grabus

Sa održanog susreta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

19.7.2023

Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, koji se nalazi u užoj gradskoj zoni uz Gradsku tržnicu, danas je svečano otvoren.

Svečanosti su prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni sarajevski imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, ali i drugi gosti.

- U ovim prostorijama će cvjetati mladost, cvjetat će edeb, ahlak, u konačnici odgoj naše omladine, i sve ono što je nama u Bosni i Hercegovini važno - naglasio je ovom prilikom muftija sarajevski Nedžad Grabus.

U obraćanju prisutnim kazao je da u Bosni i Hercegovini već 30 godina prolazimo kroz jednu vrstu transformativnosti.

- Bilo je jedno vrijeme kada se omladina u Sarajevu nije imala gdje sastati, ali je bila puna energije, postojao je duh koji je težio ka tome da se transformira društvo u slobodno, misleće, koje će biti sposobno naći se u okolnostima u kojima mi živimo. Onda nas je ponio jedan val u kojem smo se prepustili drugim idejama, zato je važno, osim o transformativnosti, govoriti o autentičnosti. Mi muslimani, Bošnjaci, Sarajlije, svi zajedno, moramo razmisliti o tome kojim putem idemo, na koji način kao muslimani, ovdje, možemo artikulirati svoj interes, svoj identitet, i kako ćemo izgledati za nekoliko decenija - akcentirao je muftija sarajevski.

Dodao je da je Centar za mlade mjesto u kojem će se dijeliti razmišljanja, kako o spomenutom, tako i o drugim temama, kao i važne i plodonosne ideje.

- Potrebno je da znamo, u našem vremenu, sebi objasniti zašto je važno da omladina ovdje dolazi, zašto je važno da brinemo o studentskom sektoru. Ako mi ne budemo uspjeli, u slobodnom, demokratskom društvu, odgajati ljude koji se znaju, u novom ambijentu, boriti za svoj status, onda će nas voditi. A znamo šta znači kada nas vode. Zato je ovaj centar važan - ocijenio je muftija sarajevski Nedžad Grabus.

Glavni imam je naglasio da su simbolično, na prvi dan Nove hidžretske godine, odlučili da otvore prvi centar ovakve vrste pri Medžlisu.

Momenti radosti 

- Danas smo posebno sretni, jer je ovo prvi ovakav centar u okviru Islamske zajednice na području našeg medžlisa. Pozvali smo prijatelje, saradnike, predstavnike lokalne vlasti, da budu s nama u ovim momentima radosti i da zajedno, s dovom, u ovom prostoru uđemo u Novu hidžretsku godinu - izjavio je Velić.

Dodao je da je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ostvario značajne iskorake otvaranjem prvog vrtića i Centra za mlade, te da u predstojećem periodu planiraju realizirati još neke velike projekte.

- Nadamo se da će vrijeme koje je pred nama biti vrijeme kada će omladina dobiti više prilike i više prostora u okviru Islamske zajednice, ali i općenito našeg društva - poručio je glavni imam.

U objektu približne veličine 400 m2 smješten je društveni prostor sa kuhinjom, multimedijalna sala, sala za sastanke i rad, te prostor za produkciju i vođenje webinara.

Centar će koristiti Mreža mladih koja na ovom teritoriju nema svoj prostor, iako ovdje realizira najviše svojih aktivnosti, poput druženja, radionica, prijema gostiju iz dijaspore i slično.

Različiti oblici edukacije 

Pored ovih, planirano je da u se u Centru za mlade realizuju i različiti oblici edukacije mladih poput kurseva, radionica i programa za stjecanje različitih vještina. Centar će biti i prostor za svakodnevno učenje u formi instrukcija, timskog rada i pomoći u nastavi.

U Centru će se organizirati susreti mladih Sarajeva, Bosne i Hercegovine i dijaspore, kao i prigodni programi, posebni programi za žene, te različite tematske izložbe i promocije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.