PODSJEĆANJE

Kako je propala revizija presude protiv Srbije

Revizija će, vjerovatno, ostati najkontroverzniji dio političke karijere Bakira Izetbegovića

Izetbegović: Je li namjerno obmanjivao javnost. Twitter

Danijal Hadzovic

23.7.2023

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Predmet je zaveden pod nazivom “Bakir Izetbegović i drugi”. SIPA ovu dokumentaciju traži u okviru provjera koje provodi prema naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Deset godina

Revizija će, vjerovatno, ostati najkontroverzniji dio političke karijere Bakira Izetbegovića.

Konačna odluka o pokretanju revizije presude pred sudom u Hagu donesena je 17. februara 2017. godine. Simptomatično je da je te godine istjecao i rok za podnošenje zahtjeva za reviziju od deset godina. Presudom koja je donesena 2007. godine Srbija je označena krivcem što nije spriječila genocid u Srebrenici, ali ne i direktnim krivcem za počinjenje genocida.

Pokretanje revizije najavljeno je simbolično u sarajevskoj Vijećnici, gdje je Bakir Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH, okupio sve bošnjačke političare i intelektualce kako bi dobio podršku za ovaj proces. I dobio bi je.

Ovaj događaj bit će ključan za ono što će se kasnije desiti.

- Odluka Predsjedništva donesena je legalno, u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH - kazao je Izetbegović i naglasio da je Sakib Softić ovlašten odlukom Predsjedništva iz 2002. godine da podnese zahtjev za reviziju te da nije potrebna nikakva nova odluka ili novo imenovanje Predsjedništva BiH.

Izetbegović je tad kazao da su aplikaciju BiH za reviziju presude sačinili vrhunski međunarodni pravni stručnjaci.

 Sve bila laž

Ispostavilo se da je sve ovo bila neistina. Prije svega, Sakibu Softiću je mandat istekao još 2013., a novi nikad nije objavljen. Legitimitet za zastupanje BiH nije imao. Zahtjev za reviziju presude zaustavljen je na pisarnici Međunarodnog suda pravde u Hagu. Na taj način BiH je doživjela neviđenu bruku.

Tako je propala i posljednja mogućnost da se formalnopravno dokaže krivica Srbije za zločine i genocid u BiH.

Tri su ključna pitanja koja se u svemu postavljaju. Zašto se čekalo punih deset godina da se pokrene revizija? Zašto je zahtjev predat pred sam istek roka? Zašto je javnost obmanjivana da Softić i dalje ima legitimitet predstavljati BiH godinama nakon što mu je istekao mandat?

Ostaje pitanje je li Izetbegović svjesno lagao i obmanjivao bh. javnost znajući da od svega nema ništa, s obzirom na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao kako mu je u Beograd slao emisere da mu poruče da se oko svega ne uzbuđuje jer od revizije ne može biti ništa.

Za sve krivi savjetnici

Krivicu za propast revizije Izetbegović je naknadno pokušao prebaciti na svoje savjetnike.

- S tom revizijom, bilo mi je rečeno, tamo je jedna ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali: “Čujete, nemamo legitimaciju, ali se ne treba na to obazirati. Mi moramo ovo završiti, idemo nastaviti. Nemojte uopće spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta.” I ja sam ih poslušao, tu ih nisam trebao poslušati, trebao sam tu stvar otvoriti javnosti - kazao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.