TREBINJE

Slikar Sulejman Lulo Bračković: Od kafe stvara umjetnička djela

Za pripremu mi treba dva sata, a što se tiče samog crtanja, s pauzom mi treba jedno tri do četiri sata, pa onda pređem bezbojnim lakom, kaže Lulo

Lulo za motive koristi Trebinje, Stolac, Mostar. Avaz

Predrag Mucović

27.7.2023

Trebinjac Sulejman Lulo Bračković, koji polovinu godine živi u rodnom Trebinju, a polovinu u Sarajevu, iako je zagazio u devetu deceniju, i dalje se bavi slikarstvom, ali pomalo neobičnim tehnikom.

Dvije decenije

Naime, ovaj 89-godišnjak svoje slike stvara običnom kafom. Prema njegovim riječima, ispijanje kafe je ritual za priču i druženje, ali kafa ima i svoje druge namjene, kao kod njega, za stvaranje umjetničkih djela.

- Crtanje kafom sam počeo odmah nakon završetka rata u BiH. Kako sam u penziji, nisam imamo nikakve finansijske mogućnosti da kupim neke materijale za crtanje u boji pa sam prihvatio kafu. To je obična mljevena kafa što domaćice prave, a ovu tehniku smo učili još u umjetničkoj školi. Međutim, tada nije bilo interesa da se neko bavi ovom tehnikom. Možda sam ja jedini koji slika kafom - govori Bračković.

Rado pokazuje svoja djela. Avaz

Kaže kako, više od dvije decenije stvara umjetnička djela od kafe, a motivi su iz Hercegovine, Trebinja, Stoca, Mostara, ali ima i onih iz Sarajeva. Objasnio nam je i kako njegove slike nastaju i koliko mu je sati potrebno za izradu jedne.

Ima i kupce

- Da bi se slikalo kafom, papir mora biti plastificirani, 350-gramski, koji se lijepi na sivu ljepenku. Za pripremu mi treba jedno dva sata, a što se tiče samog crtanja, s pauzom mi treba jedno tri do četiri sata da je nacrtam, pa onda pređem bezbojnim lakom da se ne bi kafa rasipala, i na kraju slijedi uramljivanje - ističe Lulo i dodaje da su njegovi kupci uglavnom ljudi iz dijaspore kojima se sviđaju njegovi motivi, mada on radi i po narudžbi.

Lulo je istakao da se umjetnošću počeo baviti davne 1958. godine, u školi za primijenjene umjetnosti, koja je trajala pet godina.

Sakuplja razglednice

Lulo ima i jedan neobičan hobi. Sakuplja stare razglednice i, kako kaže, ima ih mnogo, a pojedine mu služe i kao inspiracija za neke njegove slike.

Osim kafom, Lulo je počeo da slika tehnikom voća i povrća, a šta će od svega biti, ostaje da se vidi.

- Nedavno sam pravio dvije poštanske marke, a za jednu sam dobio drugu nagradu na Venecijanskom salonu. Crtam i džambo panoe, filmske plakate ilustrujem... - naglasio je Lulo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.