NE POSUSTAJU

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Insistiramo na smjenama Bradare i Vlaisavljević zbog podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću

Pozivamo i političke stranke da postupe po rezoluciji EU u kojima se traži jasan stav državnih institucija, naveli su

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili saopćenje. Facebook

N. Aj.

14.8.2023

Udruženje žrtava i svjedoka genocida insistira na smjenama Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević zbog podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću i da politike i pojedinci koji štite Darija Kordića na razne načine, uključujući i medijske, prave pritiske na naše Udruženje ali i na same žrtve, obavještavamo javnost da nećemo posustati u svojim zahtjevima, naveli su to u svom saopćenju.

Dodali su da nastavljaju borbu za istinu i pravdu.

Počinjeni teški zločini

- I s tim u vezi uputili smo pismo u kojem smo od visokopozicioniranih dužnosnica, Sanje Vlaisavljević i Lidije Bradare zatražili jednostavne odgovore: "Da li podržavaju rezoluciju EU parlamenta koji traži procesuiranje Darija Kordića, očitovanje vlasti u BiH u povodu zločinačke izjave Darija Kordića i da li podržavaju naslijeđe MKSJ iz Den Haga i priznaju pravosnažne presude MKSJ u kojima je, između ostalog, utvrđen UZP i počinjeni teški zločini protiv međunarodnog humanitarnog prava od hrvatskih dužnosnika, uključujući i Darija Kordića - istakli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Navode da su zatražili od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević da svoje odgovore pošalju čim prije i najkasnije do kraja ovog mjeseca.

- A ukoliko ne odgovore,  ponovo ćemo obavijestiti sve EU i svjetske forume ko vodi vlast u FBiH.

Poziv visokom predstavniku

Također, od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević smo zatražili da zaustave pojedince i medijske pritiske na našu organizaciju. Pozivamo ponovo odgovorne iz policijskih struktura da javno objave razloge policijske zaštite osobama koje učestvuju u negiranju međunarodnog prava i javno pružaju podršku ratnim zločincima.

Pozivamo i političke stranke da postupe po rezoluciji EU u kojima se traži jasan stav državnih institucija.

Nažalost, poslije EU rezolucije Sanja Vlaisavljević je dobila policijsku zaštitu i počeli su pritisci na našu organizaciju.

Ponovo pozivamo visokog predstavnika u BiH da smijeni navedene dužnosnice, a ne da ih državne institucije uz podršku međunarodne zajednice štite i podržavaju - zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.