STRUČNJACI

Advokat Vlado Adamović o postupanju Suda u Gradačcu: Znalo se za prijavu, trebalo je stvari istjerati načistac

Sudovi se ponašaju kao da u svakom slučaju treba dokazivati nasilničko ponašanje prema standardima Krivičnog zakona, što nije tačno

Adamović: Nije se smjelo zaustaviti. Facebook

Alen Bajramovic

18.8.2023

Višestruko ubistvo u Gradačcu otvorilo je rasprave o postupanju Općinskog suda koji je odbacio prijedlog policije da izrekne mjere Nerminu Sulejmanoviću. Advokat Vlado Adamović, bivši sudija Suda BiH, kaže da je problem u nedosljednoj primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Standard nasilja

- Sudovi se ponašaju kao da u svakom slučaju treba dokazivati nasilničko ponašanje prema standardima Krivičnog zakona, što nije tačno. Standard nasilja između supružnika i bivših supružnika propisan je Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici i te standarde treba primjenjivati - istakao je Adamović.

Podsjetimo, prema ovom zakonu, nasilje u porodici je mnogo detaljnije obrađeno, pa se na osnovu njega mogu procesuirati sve radnje kojima se nanosi fizička, psihička ili seksualna bol ili patnju i/ili ekonomska šteta, ali i prijetnje s tim u vezi.

- Žrtva najčešće iz straha odustane od izjave. Rješenje Suda u Gradačcu formalno je uredu, jer sudija ne sudi kad nema dokaza. Međutim, tu se nije smjelo zaustaviti. Znalo se da je žena prijavila, stvari je trebalo istjerati načistac. Ili nju optužiti za lažno prijavljivanje, ili prikupiti dokaze da je on počinio nasilje. Problem je što se stane, a ne treba. Sud u takvim slučajevima policiji treba dati uputu i tražiti da se prikupe dokazi - pojasnio je Adamović.

U skladu s praksom iz bivše države, dodaje, u konkretnom slučaju predsjednik suda bio bi obaviješten da policija dostavlja spis bez dokaza, da je sudija prinuđen odbaciti prijavu, ali da se događaj ipak desio. Događaj bi bio tretiran kao “društveno negativna pojava”, a komunikacija bi bila nastavljena između predsjednika suda i načelnika policije kako bi se istraga privela kraju.

Bez zaštite

Podsjetimo, predsjednica Općinskog suda Gradačac Slobodanka Kojić izjavila je da sutkinja ovog suda Lejla Numanović nije donijela odluku o određivanju mjera zabrane višestrukom ubici Nerminu Sulejmanoviću prema Nizami Hećimović, koju je u prošli petak brutalno ubio, jer policija nije dostavila dokaze, već samo službenu zabilješku.

Ona je na taj način željela opravdati odluku sutkinje Numanović da ne pruži zaštitu nesretnoj ženi.

No, ovu sramotnu izjavu predsjednice Suda demantiraju i izjave žrtve Nizame Hećimović, ali i službena zabilješka policije.

Zakonom se tretira svaka primjena fizičke sile, fizički napad, bez obzira na to da li je nastupila povreda, izazivanje straha ili lične ugroženosti ili povrede dostojanstva člana porodice, ali i verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.