OTVORENA PRIJETNJA BIH

Ambasada Rusije u BiH: Potez Bećirovića i Komšića smatramo neprijateljskim činom

Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije, poručili su

Facebook

D. H.

24.8.2023

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića Volodomiru Zelenskom i Ukrajini oglasila se Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu.

Iz Ruske amabsade su naglasili da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni s Rusijom u skladu s međunarodnim pravom.

- Želimo podsjetiti da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni s Rusijom u potpunom skladu s međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom članom 1. Povelje UN-a i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Odluka naroda Krima je konačna i neopoziva, status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan je Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji - naveli su iz Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ruske ambasade su poručili da prisustvo ovakvim skupovima doživljavju kao otvoreno neprijateljski čin.

-  Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije.

Iz Ambasade navode da "nakon pozorišnog učešća na „komemorativnim događajima u Buči, gdje su kijevske vlasti, kako navode, uz podršku Anglosaksonaca, priredile inscenirane masakre civila koje je, navodno, izvršila ruska vojska, toplo preporučili bosanskohercegovačkim zastupnicima pravde da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomeniku stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista", kako kažu.

Ističu i da uzimaju u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od Predsjedništva BiH. 

- Svoje ocjene iznio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da „Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini“ nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma. I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bosanskohercegovačke poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za „noćni voz“. Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, onda apsolutno ne isključujemo da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH - naveli su iz Ambasade Ruske Federacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.