ČLANICA PREDSJEDNIŠTVA

Cvijanović: Isak džaba prijeti, on nema šta da određuje

Između dva entiteta postoji međuentitetska linija razgraničenja, koja je i granica za djelovanje entitetskih policija, rekla je

Željka Cvijanović. Fena

S. S. / Srna

31.8.2023

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je RS demokratska i da na njenoj teritoriji građani mogu u skladu sa zakonom organizovati i učestvovati u protestima, a to što ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak spriječava ovo demokratsko pravo "pokazuje stanje bošnjačke političke svijesti u tom entitetu."

- Opet, kad je trebalo zloupotrebljavati porodične tragedije ili atakovati na vlast u RS onda su dobrovoljci iz FBiH rado dolazili da pomognu opoziciji, a sve uz blagoslov pojedinih ambasada. I to je onda bila demokratija, a sad kad to zahtijevaju udruženja Srba iz FBiH onda nema demokratije. Nema ni stranaca koji nas uporno uče da su protesti, a i referendumi izraz demokratske volje naroda. Naravno, osim u RS jer tu ih podržavaju samo ako su protiv vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom - poručila je Cvijanović.

Granica djelovanja policija

Upitana da prokomentariše izjavu Isaka da neće dozvoliti okupljanje na entitetskoj liniji i da će u slučaju potrebe biti zatražen angažman međunarodnih snaga, Cvijanović je odgovorila da ministar Isak džaba prijeti.

- Između dva entiteta postoji međuentitetska linija razgraničenja, koja je i granica za djelovanje entitetskih policija. To je ujedno i granica njegovih nadležnosti, što znači da on nema šta da određuje, niti da zabranjuje na teritoriji RS - poručila je Cvijanović.

Sudbina Srba

Članica Predsjedništva BiH je ukazala da je sve ovo samo dokaz više da se nadležnosti RS moraju čuvati, ali i "pokazatelj kakva bi bila sudbina Srba u okviru građanske BiH o kojoj maštaju Bošnjaci."

- I samo u ovakvoj zemlji moguće je da vas sudski gone jer ste kao izabrani funkcioner, djelujući u skladu sa Ustavom, optuženi da ste prekršili zakon koji nije donio nadležni domaći organ već nametnuo neki stranac - rekla je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.